Tillbaka till Lykke Lis melankoli

Lykke Li på Flow-festivalen 2012. Arkivbild. Bild: Laura Böök

Lykke Li, Leslie Tay och Ambivalensen. Svenska artister står återigen för några av veckans bästa låtsläpp.

hard rain – Lykke Li

Det är få album jag ser så mycket fram emot som svenska popstjärnan Lykke Lis so sad so sexy. Även om det bara gått fyra år sen senaste albumet och fastän hon släppt musik som del av gruppen liv, har jag längtat efter musik som låter och känns som Lykke Li.

Singeln hard rain är en av två låtar som Lykke Li släppte i fredags och den visar återigen att hon inte är rädd att utveckla sin stil. Det är svårt att beskriva den elektroniskt präglade pop/r'n'b-låten, framför allt för att den ständigt byter skepnad och ljudbild. I början sjunger Lykke Li en enkel harmoni, men lägger sedan till digitalt justerade stämmor. Första versen påminner däremot om 1990-talets r'n'b medan hon plötsligt rappar i mitten av låten. Det är snyggt och dynamiskt, med en konstant känsla av Lykke Lis melankoli. Hon demonstrerar att hon inte bara kan göra dagens popmusik, utan också göra den väldigt unik.

I din ära – Leslie Tay

Den svenska r'n'b-scenen har mått bra under de senaste åren med artister som Parham och Skander. När skånska Leslie Tay nu släpper sitt debutalbum visar han att han också kan bidra till och utveckla genren på svenska.

I din ära är en emotionell r'n'b-låt som främst för tankarna till Drake, men med sitt skånska uttal och sin känsla för produktion får Tays musik personlighet och originalitet. När han drar ner tempot i refrängen i låten och låter rösten sväva i autotune blir det både en snygg kontrast till verserna och musik som går rakt in i hjärtat.

Svävar – Ambivalensen, Nebay Meles

Duon Ambivalensen, bestående av Sandra Eberskoug och Joel Rönnbäck, debuterade år 2015 med en självbetitlad EP. Sedan dess har de släppt singlar med jämna mellanrum, bland annat Allt för mig som spelades flitigt på radion förra hösten. Nya låten Svävar är inte lika radiovänlig, men en betydligt mer mångfacetterad låt. Eberskougs röst får ta mera plats över den relativt enkla ljudbilden, samtidigt som gästande Nebay Meles bidrar med rap. Det är svensk pop i sitt bästa format.

Andra tips:

Queendom – AURORA

lovely – Billie Eilish (feat. Khalid)

Anna Lillkung Reporter

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning