Tillbaka till häxskogen

Skräckens skog. Callie Hernandez i The Blair Witch. Bild: Chris Helcermanas Benge

SKRÄCK

Blair Witch

Regi: Adam Wingard. Manus: Simon Barrett. Foto: Robby Baumgartner. Musik: Adam Wingard. I rollerna: James Allen McCune, Callie Hernandez, Brandon Scott, Corbin Reid, Wes Robinson, Valorie Curry.

En i och för sig modest produkt som The Blair Witch Project (1999) var filmen som gjorde en dygd av sina begränsningar, både på intrigens och den massiva marknadsföringens område då den medvetet suddade ut gränserna mellan fakta och fiktion och förlitade sig på den osynliga skräckens och de förflutna händelsernas suggestionskraft.

I Adam Wingards (regi) och Simon Barretts (manus) Blair Witch har ett par decennier förflutit sedan ungdomarna försvann i Black Hills, skogen i Maryland där den lokala legenden om Blairhäxan lever och initierat många blodsdåd under årens lopp. Den som nu tar upp budkavlen är James (James Allen McCune) som var fyra år då hans syster Heather försvann i den förra filmen. Väckarkockan ringer då man i skogen hittar en videoupptagning med det spöklika huset och där man tycker sig skymta Hester. Också här byggs det mycket på "found footage", material som presenteras som om det gällde upphittade film- eller videoinspelningar.

James får med sig Lisa (Callie Hernandez), som råkar vara en ivrig filmare, samt paret Peter (Brandon Scott) och Ashley (Corbin Reid). Kvartetten är utrustad med hypermodern apparatur: flygande drönare, GPS och walkie talkies. På vägen besöker ungdomarna de lokala särlingarna Lane (Wes Robinson) som fann upptagningarna, och Talia (Valorie Curry) som insisterar på att få följa med.

Redan under den första övernattningen anländer hemsökelserna som håller i sig ända till finalen i det spöklika huset samtidigt som gruppen splittras på vägen. Mystiska ljud och oförklarliga händelser i den mörka natten. En ständigt knyckig och klaustrofobisk kamera. Det må vara suggestiv skräck men på någon större variationsrikdom bjuds det inte. Knappast skulle Hitchcocks Psycho framstå som en klassiker med så monotona medel.

Filmens ungdomar går vilse i skogen men i vidare bemärkelse kunde man tala om en generation och en genre som gått vilse i skräckens landskap.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning