Tillbaka på Sveriges längsta brottsplats – "dådet har påverkat hur folk tänker"

Dominika Skansen såg panikslagna människor och lastbilens framfart utanför sin affär. Joakim Nordahl sprang ut från läkarmottagningen och tog hand om skadade. Tio månader efter terrordådet möter vi dem på Drottninggatan. I dag inleds rättegången mot Rakhmat Akilov i en process där många hoppas på svar, och som för de drabbade blir en anspänning.

STOCKHOLM Fredagseftermiddag på Drottninggatan. I flödet av människor urskiljs aktiviteter som kräver olika rytm: strosande turister, shoppande tonåringar, barnvagnsknuffande föräldrar och folk som har tagit tidig helg och skyndar vidare eller hem.

Ungefär så var det också vid samma tid för tio månader sedan, fredagen den 7 april. Tills allting förändrades i ett slag.

Klockan strax i tre satt Dominika Skansen i sin affär och sydde när folk började skrika ute på gatan. De sprang undan och tryckte sig mot väggarna. Sedan kom lastbilen.

– Jag rusade ut och såg att den bara fortsatte vidare, det var som ett stort grått moln. Jag såg flera som råkade illa ut, minns Skansen.

Rakhmat Akilov hade inlett sin vansinnesfärd, den som rubriceras som misstänkt terroristbrott i rättegången som inleds i dag och som han har erkänt.

Något kvarter bort på sjunde våningen höll ortopedkirurgen Joakim Nordahl på att avsluta pappersarbetet efter dagens mottagning. Han, och de kolleger som var kvar, reagerade på ovanligt mycket liv utanför.

– Då såg vi att det var hjulspår efter ett stort fordon och att de låg skadade och livlösa människor på gatan. Det var helt klart att det inte var en olycka, utan att någon hade kört in i människor med berått mod.

Nordahl rusade ut tillsammans med de andra och satte i gång att gå igenom de skadade.

Läkarstationen har inte akutverksamhet, men Nordahl har arbetat vid akuten på sjukhus och skadorna var därmed bekanta i sig. Det var omfattningen och händelserna omkring som var extrema.

Panik, folk i chock, beväpnad polis, ryktesspridning om skottlossning och oro för att dådet kanske inte var över. Nordahl säger att han gick in i uppgiften och inte hann tänka så mycket på eventuella faror då.

– Men vi blev tvungna att söka skydd under en period.

Bilden togs av Aftonbladets fotograf fredagen den 7 april. Joakim Nordahl hade rusat ut på Drottninggatan från den ortopediska mottagningen och var därmed med sina kolleger de första läkarna på plats. Bild: Lehtikuva/Aftonbladet/Urban Andersson

Olika reaktioner

Joakim Nordahl fångades på bild av en pressfotograf, som kommit att sprida sig över världen. Vitklädd går han sammanbiten längs gatan. På marken ligger kroppar övertäckta med filtar.

– Jag tycker det visar den känsla man hade när man var här.

Han talar om professionella enheter som fokuserat arbetade mot samma mål, men också om privatpersoner som gjorde en stor insats i synnerhet med att ta hand om dem som mådde dåligt psykiskt.

I hans minne finns också den tystnad som uppstod när gatan hade utrymts och människor fick vänta inne i affärerna dit de flytt.

Fem personer dog i terrordådet och tio skadades allvarligt. 150 personer har kategoriserats som målsägande – många av dem överlevde med en hårsmån.

Rakhmat Akilov har sagt att han är besviken över antalet döda. Fyrtio–femtio var hans mål.

Polisen räknar med att uppemot tusen personer fanns på Drottninggatan vid dådet.

Joakim Nordahl uppskattar att han tog hand om tio-femton personer. Dominika Skansen igen försökte stoppa blödningen på en kvinna och bar henne i trygghet när det verkade behövas. Hon kände kvinnans puls sluta slå, men den kom igen och kvinnan klarade sig till sjukhuset där hon slutligen avled efter operation.

Dominika Skansen har en klädaffär högre upp på Drottninggatan där lastbilen accelererade och började köra. Två kvinnor skadades här, väninnor på väg på trädgårdsmässa. Båda dog senare på sjukhus. Skansen säger att hon irriterades över att så få hjälpte till och i stället stod och filmade. Bild: Ari Luostarinen

Påverkar

Redan dagen efter dådet var Dominika Skansen tillbaka på jobbet, men kroppen reagerade på chocken fysiskt.

– Det skakade i benen och det kändes som att jag skulle svimma.

En tid efteråt blev hon rädd om hon hörde någon springa bakom henne. I dag säger hon att hon känner sig trygg i butiken, men kontrollerar att gatan är säker när hon går ut.

– Jag tror definitivt att det kommer att hända någonting snart igen.

Joakim Nordahl betonar att han genom sitt yrke har lärt sig att hantera och bearbeta svåra situationer. En händelse som den på Drottninggatan sätter ändå enligt honom sina spår, i ett samhälle och på individnivå.

– Man är nog lite mera vaksam och rör sig kanske helst inte där det är väldigt mycket folk. Nog har det påverkat hur folk tänker.

Till rättegången förhåller han sig pragmatiskt. Han säger att han inte har någon relation "till den här personen".

– Det är ju en fruktansvärd händelse. Då måste man följa upp den juridiskt och göra det på ett korrekt sätt, och det måste bli de rätta juridiska konsekvenserna.

Dominika Skansen tänker inte följa med rättegången närmare.

– Även om han får sitt straff hjälper det inte de som har dött eller familjerna.

Hon har kommit i kontakt med flera anhöriga. Också när vi är i affären kommer en kvinna in och tackar henne för hjälpen den där dagen.

Det mesta har återgått till det normala, men allt är ändå inte som förr.

På Drottninggatan har livet återgått till det normala, bland alla butiker, restauranger och kontor. Fler betonglejon och betongblock är ändå utplacerade, och många berättar om att det är mer vaksamma än tidigare. Bild: Ari Luostarinen

Misstänkt och offer möts

När åklagaren i dag inleder sin sakframställning i Stockholms tingsrätt är det början på en process som är beräknad att ta tre månader. Rättegången är exceptionell på många sätt. Brottsplatsen har kallats den längsta i Sverige (den är över en kilometer lång), antalet målsägande är stort, dådet det allvarligaste i Sverige hittills samt, vilket är sällsynt vid terrorbrott: gärningsmannen lever.

Också tidtabellen är ovanlig. Rakhmat Akilov hörs redan nästa vecka, och inte som brukligt först efter målsäganden och vittnen. Rätten motiverar det med att Akilov visat vilja att tala nu.

Förhoppningar finns därmed att vi ska få veta mer om radikaliseringsprocessen och Akilovs kopplingar. Även om han enligt åklagaren definierats som ensam gärningsman, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp att tidigare dåd har visat att det har funnits andra i bakgrunden.

Chattkonversationer som finns i förundersökningen avslöjar också att Akilov planerat, sökt stöd och styrts av olika kontakter, "på högre ort" som Ranstorp uttrycker det. I förhör har han sagt att han utförde attacken på uppdrag av IS, medan terrororganisationen inte har tagit på sig dådet.

Frågan är om mer information om själva terrororganisationen kan komma ut.

– Jag är inte så säker på att vi får mer klarhet, han är troligen ganska långt ner i hierarkin. Däremot blir det intressant att se om han har kopplingar till närmiljön, säger Ranstorp.

För de målsägande innebär rättegången enligt Göran Hjalmarsson, advokat och målsägandebiträde, en väldig anspänning. De möter Akilov för första gången.

– Vi försöker skapa trygga och lugna förutsättningar för att de ska orka och våga berätta.

Dem som han företräder utsattes under dådet för mordförsök.

– Det är därför det är så skört. De lever med traumat att de var så nära att bli dödade av lastbilen.

Följ med direktrapporteringen här.

Bild: Maija Hurme

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46