Tillbaka i Sjumilaskogen

Ewan McGregor möter sin barndoms Nalle Puh och hittar tillbaka till den lilla pojken i sig. Bild: Photo Credit: Laurie Sparham

Den nya Nalle Puh-filmen är en utomordentligt varm och vänlig historia som blåser liv i A.A. Milnes fantasieggande universum. Det är ett charmtroll till film som lämpar sig för såväl gammal som ung – bullrigt äventyr varvas med filosofiska visdomsord.

KOMEDI/ÄVENTYR/BARNFILM

Christoffer Robin och Nalle Puh

Regi: Marc Forster. Manus: Alex Ross Perry, Tom McCarthy, Allison Schroeder. Foto: Matthias Koenigswieser. I rollerna: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Mark Gatiss, Bronte Charmichael. På finska och engelska, på svenska åtminstone i Grankulla, Kyrkslätt, Borgå, Lovisa, Kimito, Mariehamn, Kristinestad, Vasa, Jakobstad och Torneå.

En liten hjärna, ett bamsestort hjärta. Och så massor av honung. Se där några av de dramatiska koordinaterna i Marc Forsters Christoffer Robin och Nalle Puh (Christopher Robin), en utomordentligt varm och vänlig historia med rötterna i A.A. Milnes fantasieggande universum.

Fast den här gången har man skruvat till scenariot, så till den grad att den gode Christoffer är på vippen att lämna Puh och resten av gänget från Sjumilaskogen bakom sig, en gång för alla.

Faktiskt drar det ihop sig till en stor avskedsfest i början av filmen. Det vill sig inte bättre än att Christoffer Robins föräldrar vill skicka grabben till en internatskola och där har de tokroliga lekkamraterna inget att hämta, det säger sig självt.

Tråkigt vuxenliv

Åren går och in i bilden kommer såväl andra världskriget (snabbt understökat) som ett mördande tråkigt kontorskneg. Och trots att Christoffer (Ewan McGregor i vuxen ålder) vid det här laget lagt sig till med hustru (Hayley Arwell) och dotter (Bronte Carmichael) är det i regel jobbet som utgår med segern.

Så när det är tänkt att familjen ska åka till stugan i Sussex, intill Sjumilaskogen, får Christoffer Robin lov att stanna i London – pappersexercisen väntar. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig, detta när gamla bekanta Nalle Puh dyker upp som från ingenstans. Snacka om kusinen från landet.

Precis som i Paddington, ett annat charmtroll till film, blandas live action-stuket med en bredsida animerat, en mix som fungerar som en dröm.

Det är inte bara det att filmmakarna lyckas blåsa liv i det välbekanta sällskapet, i Nalle Puh, Nasse, Tiger, Ior, Kanin och Ru. Mötet med den engelska storstaden och dess invånare bjuder på en strid ström av läckra kulturkrockar, samtidigt som utflykten till Sjumilaskogen borgar för ett flertal överraskningar.

Vemodig fartblindhet

Det tar sin tid innan filmen får upp ångan men när detta sker är det full rulle. Och trots att Christoffer Robin och Nalle Puh stundvis är både bullrig och äventyrlig räds Marc Forster (Finding Neverland) inte heller långsamhetens lov, med allt vad det innebär av filosofiskt spetsade visdomsord modell Tao enligt Nalle Puh.

Det fina med filmen är att den lämpar sig för såväl ung som gammal. Där kidsen lär ta till sig de underfundiga Toy story-elementen, med gosedjur som vaknar till liv, torde föräldragenerationen reagera på förlusten av barnet inom sig.

Den biten är inte så lite vemodig. Vi är många som skruvar på oss i publiken när Christoffer Robin senior i sin fartblindhet håller på att offra de sina till förmån för jobbet.

Krister Uggeldahl

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39