Till vildingarnas land

Quvenzhané Wallis och Dwight Henry i en film som blandar fantasi med karg verklighet. Bild: By Jess Pinkham

Beasts of the Southern Wild är den mest fascinerande av filmer, en magiskt realistisk sak med handlingen förlagd till våtmarkerna i Louisiana. Vi möter människor som bor i utkanterna av civilisationen, bland dessa lilljäntan och naturkraften Quvenzhané Wallis.

Beasts of the Southern Wild sänds i Sub 11.2 kl. 21.00.

Beasts of the Southern Wild heter den, Benh Zeitlins indiefavorit som de facto fick tillträde även till de filmiska finrummen. Därav en handfull Oscarsnomineringar, bland annat i kungskategorierna Bästa film respektive regi.

Men så är det också en originell liten sak, en fabel där det fantastiska möter det rännstensromantiska, som sett genom ett sexårigt flickebarns ögon. Kanske kunde man samtidigt dra en parallell till bioaktuella The Florida Project ty här som där handlar det om människor i marginalen.

Här bär det av till våtmarkerna i Louisiana, till ett samhälle som går under namnet Bathtub, beläget på fel sida om den fördämning som antas ge skydd åt den närliggande stadsbebyggelsen. Här lever man på sina egna villkor, bland bråte och vilda djur, i mer eller mindre improviserade boningar.

Men Hushpuppy (unga begåvade Quvenzhané Wallis, Oscarsnominerad även hon), filmens berättare och emotionella centrum, trivs, kanske för att det här är det enda hon känner till. Och som hennes far (Dwight Henry), en spritglad gök, konstaterar är världen utanför inte mycket att ha.

Där har man semester endast en gång om året och bebisarna de göms undan i trånga barnvagnar, i stället för att krypa omkring i skog och mark. Till det kommer Hushpuppys livliga fantasi som gett filmen dess namn och som med jämna mellanrum framkallar diverse förhistoriska bestar, en sorts trygghet i tillvaron.

Men även om man lever i samklang med den omgivande naturen vill det sig inte bättre än att ett värre oväder slår till med den påföljd att myndigheterna går in för att evakuera rubbet.

Som sagt: business as usual är detta inte. Här lever man ur hand i mun, inte sällan med hembränt som drivmedel. Men eftersom perspektivet är barnets, det oskuldsfulla, blir det sällan fullt så risigt som omständigheterna ger vid handen.

Ett kapitel för sig är de fantasieggande miljöerna med inslag av egenhändigt byggda farkoster som då inte har något på Båtmässan att hämta. Men det som får hjärtat att slå är det varmhjärtade om än burdusa förhållandet mellan far och dotter, en far som inte nödvändigtvis har så långt kvar.

Sett ur ett strikt västerländskt (läs: liberalt och materiellt spetsat) perspektiv känns det rännstensromantiska ibland lite väl glorifierat men klart är att Beasts of the Southern Wild (2012) är en film man inte sett tidigare. En främmande fågel.

Krister Uggeldahl

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03