Till slut applåderade också Juventus fans

Magi. Cristiano Ronaldos cykelspark fick till och med Juventus supportrar att applådera. Bild: Lehtikuva/ANDREA DI MARCO

Regnet stod som spö i backen och forsade ner för Zinedine Zidanes kala hjässa, bildade rännilar på hans designjacka men frågan är om Real-tränaren, som i sanning också själv satte några drömmål under karriären, märkte någonting alls av de mindre charmerande yttre omständigheterna? Tror inte det.

Snarare så att han fick vara med om någon sorts religiös upplevelse då han såg sin största stjärna sväva uppe i luften på en höjd som känns otänkbar för vanliga dödliga. Sen en perfekt träff och även om Gianluigi Buffon hade varit 20 år yngre och aldrig rökt en cigg i sitt liv hade han inte varit i närheten av projektilen till cykelspark Ronaldo bjöd på.

Vissa bollar går inte att rädda. Ronaldo "bjöd" Buffon på två mästerverk fast jag undrar om den oförliknelige italienaren som alltid har närmare till ett leende än en butter min uppskattade showen. Förmodligen inte då Buffon hemma i Turin tvingades inse att Champions League med största sannolikhet förblir något ouppnåeligt för den oerhört populäre 40-åringen från Carrara.

Matchinledningen var olycklig för Juve. Slarv i positionsspel gav Marcelo och Isco ytorna att lirka upp hemmalagets försvar. Ett inspel och en utomjordiskt precis och elegant vrickning med yttersidan senare låg bollen bakom Buffons rygg för första gången.

Juventus spelade upp sig och hade bud på kvittering ett par gånger om. Keylor Navas tvingades till en reflexräddning på Gonzalo Higuains skott från närhåll men närmare än så kom inte hemmalaget som i andra halvlek verkade börja tvivla på de egna chanserna. Efter Ronaldos konstmål som föranleddes av schabbel av Giorgio Chiellini försvann det sista hoppet. Marcelos 0-3 betydde att returen blir ungefär lika spännande som skollunchen på onsdag.

Att en del av Juventus supportrar efter 0-2 steg upp och applåderade åt Cristiano Ronaldo hör inte till vardagen inom toppfotboll. Ronaldinho fick en gång samma hedersbetygelse av Real Madrids fans då han mer eller mindre ensam sänkt Los Blancos iklädd eviga ärkefiendens Barcelonas matchställ. Nu var det Ronaldos tur och senast då insåg nog Juves spelare att det här inte skulle bli deras kväll.

Juventus har medverkat i två av de tre senaste finalerna i Champions League men nu tar allt slut i kvarten. En högst sannolik italiensk ligatitel blir plåster på såren men i sommar kan det vara skäl för att se över torpet. Manager Allegri har meddelat att han lämnar klubben i sommar. Chelsea pekas ut som ny arbetsgivare.

Ingenting, Buffons sportmannaskap och Cristianos Ronaldos målform möjligen undantagna, varar för evigt inom fotbollen. Inte heller det briljanta försvar som varit Juventus trygghet och grundsten i över ett decennium. Både herrar Chiellini och Barzagli har blivit lite långsammare och mera benägna att begå misstag. Misstag som man ibland kan ha råd med i serie A men som spelare som Ronaldo skoningslöst utnyttjar på den yppersta toppnivån.

På något sätt var situationen i slutet av första halvlek kännetecknande för Chiellinis insats i den regniga Turinkvällen. Helt fri, några meter från Navas mål, fick han chansen att kvittera. Nicken tog på näsan och höll på sin höjd styrfart.

Cristiano Ronaldo har nu gjort 119 mål i Champions League. Mest av alla. Han har gjort 14 mål i årets upplaga och hittat rätt i varje match. Formsvackan från i höst är ett avlägset minne. Samma sak gäller för hela Real Madrid som på ett elegant sätt lekte sig till en seger i Turin, Juventus tvingades jobba oerhört mycket mera för varje yta, passning och avslut. För den spanska jätten såg allt väldigt enkelt ut.

Real Madrid är mesta mästare i Europacupen/Champions League med tolv titlar. Skulle inte satsa emot en trettonde titel i Kiev i vår. I synnerhet inte då Ronaldo tycks ostoppbar för tillfället.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03