Till Moskva med kniven mot strupen

CSKA Moskvas målvakt Ilja Sorokin har hållit nollan i fem av åtta matcher och har en räddningsprocent på 97,6 i KHL-slutspelet. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Match fyra blev en rysare med besk bismak för Jokerit. I stället för att resa till Moskva jämsides med CSKA är Jokerit tvungen att klara tre matchbollar om man vill gå till konferensfinalerna.

Jokerit-CSKA Moskva 1–2 (0–0, 1–1, 0–1)

CSKA leder med 3–1 i matcher.

Som bäst är slutspelsmatcher högklassiga kamper där de små marginalerna avgör. Det gällde match fyra mellan Jokerit och CSKA Moskva. Och nu var det Jokerit som fick erfara det på ett bittert sätt. Det blev en uddamålsförlust och nu står Jokerit framför ett näst intill omöjligt uppdrag då storklubben CSKA leder med 3–1 i matcher.

– Det grämer helt helvetes mycket att vi förlorade. Men vi måste glömma den här matchen direkt. Men det går inte att förneka att det här hade varit en viktig match att vinna, säger Jesse Joensuu, som spelade fram till Steve Moses ensamma Jokeritmål.

Jokerit var tvungen att klara sig bland annat utan backtrion Matt Gilroy, Niclas Andersen och Jesper B. Jensen (avstängd i matchen). Då steg anfallarna Tomi Mäki och Petteri Wirtanen fram och fyllde sina rutor på backpositionen med besked. 21-åriga Erik Embrich, som lirat Mestishockey i Kiekko-Vantaa, KHL-debuterade i Jokerits fjärdekedja.

– Fast killarna som fattas är hur tuffa som helst, så har reserverna alltid fyllt sina rutor och spelar bra KHL-hockey, säger Joensuu om det kniviga läget.

Matchseriens och kanske hela KHL-slutspelets hetaste spelare, CSKA-målvakten Ilja Sorokin, spelade än en gång en stor roll. Sorokin har varit alldeles grym: i första omgången höll han nollan tre gånger mot Spartak Moskva och mot Jokerit har han bara släppt in tre mål på fyra matcher. Sorokins räddningsprocent i KHL-slutspelet är ofattbara 97,6.

Jokeritmålvakten Karri Rämö var bra han också och han tände hemmapubliken alltid då plockhandsken fladdrade till, men inte ens hans snygga räddningar räckte för att fälla CSKA. Rämö rådde inte på CSKA:s fullträffar. Det första målet var en styrning och segermålet gick in via skridskon på Sami Lepistö.

– Försvaret var bra också i situationen då de gjorde deras andra mål. De hade bra tur, säger Joensuu.

Att matchtakten är grym märktes mot slutet av matchen i form av dåliga passningar. Inte heller Jokerits powerplay funkade som det borde. Men Joensuu tror på att laget lärt sig hur man kan slå giganten från Moskva, som avslutat Jokerits KHL-slutspel två gånger tidigare.

– Nu vilar vi och koncentrerar oss. Vi vet vad som krävs att slå dem. Vi spelar så här på nytt och då kan vi vinna, slår Joensuu fast.

Upphämtning för Kemppainen och Hartikainen

I östra konferensens tredje semifinalmatcher var finländarna väl framme. Salavat Julajev Ufa låg under med 0–2 mot Traktor Tjeljabinsk i tredje perioden men tre mål på fyra minuter vände matchen i Ufas favör. Joonas Kemppainen och Teemu Hartikainen spelade fram till ex-jokern Linus Omarks kvittering.

Oskar Osala gjorde ett mål då hans Metallurg Magnitogorsk förlorade mot Ak Bars Kazan. Ufa och Kazan leder matchserierna med 2–1 i matcher. I västra konferensens andra matchpar leder SKA S:t Petersburg med 3–1 i matcher mot Lokomotiv Jaroslavl.

Jokerit möter CSKA i Moskva på torsdag.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46