Till dig som söker jobb

Om du blir erbjuden jobb, men du tvivlar på att du klarar av det, ta det ändå. Du lär dig, och troligen klarar du det fint. Om jobbet du blir erbjuden känns enformigt och tungt, ta det ändå.

Innan jag började jobba som journalist som 19-åring hade jag hunnit jobba som hjälpledare, städare på inrättning och privat, gatumusikant, läskedrycksmarknadsförare och grönsaksförsäljare. Min arbetsmoral var väl som de flesta ungdomars, men jag var glad över att få jobb då jag fick det.

Men det är över 20 år sedan, och jag inser att någonting har förändrats sedan dess. Visst har jag läst om generation Y:s annorlunda förhållande till arbete, men jag har kanske inte riktigt förstått den fulla vidden av förändringen.

Jag är optimist, och därför vill jag inte heller klaga över ungdomens bristande arbetsmoral. I stället vill jag erbjuda några tips åt unga arbetssökande, som kan göra det lättare att överbrygga klyftan mellan generation Y och generation vad-vi-nu-är-vi-som-är-cirka-40.

Om någon rakt ut erbjuder dig jobb, så menar hen det oftast på allvar. Det innebär alltså att du erbjuds ett riktigt jobb, som du på riktigt får betalt för. Det är möjligt att erbjudandet inte upprepas, och det är också möjligt att du inte får väldigt många erbjudanden om jobb. Ta därför varje sådant här erbjudande på allvar, om du får ett.

Om du kommer överens om en arbetsintervju, gå på den. Gå på den också i det fall att du kanske inte vill ha jobbet. Det kan vara bättre än du först föreställt dig. Och man får också tacka nej efter intervjun. Ingen kommer att tvinga dig att skriva på. Din eventuella blivande arbetsgivare har lagt möda och tid på att intervjun ska bli av. Meddela därför i god tid om du ändrat dig och inte tänker komma. Samma dag är inte okej. Ännu mindre okej är att bara utebli, utan att meddela någonting alls.

Om din arbetsgivare eller eventuella blivande arbetsgivare ringer dig, svara. Om hen skickar meddelande, svara. Om du lovat ringa, ring. Om du lovat komma på jobb eller arbetsintervju klockan 10, kom klockan 10. Att komma lite sent är okej, speciellt om du meddelar om det. Att komma tre timmar försenad är inte okej.

Om du blir erbjuden jobb, men du tvivlar på att du klarar av det, ta det ändå. Du lär dig, och troligen klarar du det fint. Om jobbet du blir erbjuden känns enformigt och tungt, ta det ändå. Du har kanske inte tänkt bygga din hela karriär på att klippa gräs eller packa matkassar, men du lär dig troligen mycket mer än bara själva jobbet medan du håller på. Och alla dina blivande arbetsgivare, vilka de än är, uppskattar att du gjort någonting – i motsats till ingenting.

Det kanske känns som att du har en oändlig mängd olika jobb att välja mellan. Det är tyvärr inte sant. Du är en av tusentals i ett land med en hisnande hög ungdomsarbetslöshet. I väntan på det riktigt roliga, motiverande och välbetalda jobbet ökar risken att du blir utan jobb helt och hållet. Och det alternativet är i längden minst kul av alla.

Markus Haakana är företagare och tvåbarnsfar

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning