Tiina Lindfors bygger broar till den tysta majoriteten

Årets brobyggare Tiina Lindfors är aktuell i den impressionistiska föreställningen om operasångaren Maria Callas. Bild: /SPT

Svenska folkskolans vänners brobyggarpris på 10 000 euro går i år till koreografen och dansaren Tiina Lindfors. Hon belönas för att ha synliggjort tvåspråkighetens betydelse för Finlands identitet och kultur.

"Som en helt finskspråkig kulturaktör har hon tagit den svenskspråkiga minoriteten under sina vingar, och på ett mycket modigt sätt tagit fajten för ett tvåspråkigt Finland. Som grundare och chef för dansteatern Eri har hon dessutom kontinuerligt jobbat för att också svenskan ska höras och synas på scenen", skriver SFV i sin prismotivering.

– Det låter fint och jag är glatt överraskad över att det lilla jag har gjort blir uppmärksammat. Jag sätter stort värde på det, säger pristagaren.

Tiina Lindfors är uppvuxen i en enspråkigt finsk familj. Pappan Teuvo Lindfors och mamman Irma Vienola betonade vikten av flerspråkighet under Tiinas uppväxt.

– De var rätt mondäna för sin tid. Mina föräldrar talade en skaplig svenska, engelska, tyska och franska.

Lindfors beskriver hur de reste kors och tvärs i Europa innan vare sig ro-ro-fartygen eller charterturismen var påtänkta.

– Pappa har visat mig filmer där man ser hur vår röda familjebil av märket Volvo Sport flyttades med lyftkran ombord på ett fartyg.

Bombhot och hatretorik

Svenskan smög sig in i Tiina Lindfors liv via vänkretsen och det samhälleliga engagemanget då hon jobbade för sexuellt likaberättigande i den ideella organisationen Seta. I detta uppdrag fick hon bland annat ta emot bombhot av sina meningsmotståndare.

Kan man bygga broar till dem som sprider hat eller måste man ibland bränna broarna?

– Jag tror envist på betydelsen av att bygga broar. Vi som försvarar det svenska språkets ställning tror på den tysta majoritetens stöd för landets tvåspråkighet.

Tiina Lindfors har ofta dragit en lans för det svenska språket på scenen i egenskap av dansare, koreograf och föreläsare men också som krönikör för lokaltidningen Turun Sanomat. Hennes krönikor har med jämna mellanrum lett till näthat och svenskfientliga stormar där invektiven florerar i kommentarfälten på webben.

– Jag läser aldrig kommentarerna. Det är ett oändligt träsk ifall man fördjupar sig i hatets logik. Men för att vara på den säkra sidan är det ändå bäst att ta taxin hem efter en sen kväll på stan, säger hon med glimten i ögat.

Hur ser du på kulturminister Sampo Terhos (Blå) hätska utfall mot svenskan?

– Det är skandalöst att vi har en kulturminister som tycks ha det som en av sina viktigaste uppgifter att sopa bort svenskan i det här landet. Det är oförståeligt.

Enligt Lindfors finns det ändå mycket som tyder på att det är en liten minoritet som vill köra ner landets tvåspråkighet.

– Vi har den tysta majoriteten att tacka för att regeringens språkförsök rann ut i sanden, säger hon.

Jakten på katharsis

Tiina Lindfors verkar inte vara en människa som ligger lågt eller trappar ned. Hon är för tillfället aktuell med en produktion om operasångerskan Maria Callas som går för fulla hus i Åbo. Lindfors står för den impressionistiska föreställningens manus, regi och koreografi. Produktionen gästas av sopranen Pia Pajala och pianisten Pasi Helin.

Vilket är ditt nästa projekt?

– Jag ska göra en konstnärlig film som belyser en anhörigvårdares vardag. Det blir intensiva filminspelningar som väntar oss i maj.

Vad ska du göra med prispengarna?

– Jag bor på deltid i ett stockhus på landet. Vi behöver bland annat en ny taktrappa för att underlätta sotningen av skorstenen. Och så ska jag använda en del av pengarna på champagne i Paris då jag i goda vänners sällskap ska fira min 60-årsdag.

Dansare och koreograf

Grundade dansteatern Eri 1989

Har uppträtt i 28 länder och över 350 föreställningar

Kolumnist på Turun Sanomat

Aktuell som årets brobyggare

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning