Tiina Jauhiainens förbluffande berättelse om flykten från Dubai: "Sheikh Mohammed tar dig var som helst"

Väninnorna Tiina Jauhiainen och prinsessan Latifa i Dubai före flyktförsöket. Bild: Detained in Dubai

Gripen under vapenhot på Indiska oceanen, frihetsberövad i två veckor och tvingad att skriva under en falsk bekännelse. Finländaren Tiina Jauhiainen berättar om sin roll i prinsessan Latifa Al Maktoums flyktförsök från Dubai.

Tiina Jauhiainens vittnesmål om händelserna kring prinsessan Latifa Al Maktoums försök att fly Förenade Arabemiraten till sjöss är som taget ur en äventyrsroman. Det har nu gått knappa två veckor sedan den 41-åriga finländaren kunde återvända till Finland, efter att ha anmälts försvunnen i början av mars.

Frivilligorganisationen Detained in Dubai, som erbjuder rättshjälp i Förenade Arabemiraten, har publicerat finländarens redogörelse för det märkliga händelseförloppet.

Där bekräftar Jauhiainen, bosatt i Dubai sedan 2001, att hon befann sig ombord på den USA-registrerade jakten Nostromo tillsammans med prinsessan Latifa och den franska tidigare agenten och ubåtstillverkaren Hervé Jaubert. Latifa ska ha anlitat Jaubert för att hjälpa henne fly Dubai, där hon enligt egen utsago hölls i husarrest, utsatt för misshandel och hot.

Tiina Jauhiainen, prinsessans nära vän och personliga fitnesstränare, var med om företaget. Planen var att ta sig sjövägen till Indien och sedan flyga till USA, där prinsessan Latifa skulle söka asyl.

Bordades på natten

Men utanför Goa på den indiska kusten blev fartyget stoppat och bordat av indiska säkerhetsstyrkor och kustbevakning, som enligt organisationen Detained in Dubai agerade på uppdrag av prinsessan Latifas far, miljardären Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum som är Dubais emir och Förenade Arabemiratens premiärminister. Så här beskriver Jauhiainen händelserna:

– På natten kom 15 svartklädda, maskerade män ombord med automatgevär och lasersikten. Båten fylldes med gas. Jag kastades till marken, de sade att de skulle skjuta mig. Det var blod på däck. Jag fängslades och tvingades ligga ner. Det var det mest skrämmande jag varit med om.

Fransmannen Hervé Jaubert berättar enligt Detained in Dubai att åtminstone fem militärfartyg, två militärplan och en helikopter deltog i räden mot Nostromo. Det var då prinsessan Latifa ringde nödsamtalet till Detained in Dubai. Sedan dess har organisationen inte fått kontakt med henne.

Dubais emir Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum är Förenade Arabemiratens premiärminister. Organisationen Detained in Dubai beskyller honom för brott mot internationell lag i samband med sin dotter Latifas flyktförsök. Emiren har över 20 barn och en miljardförmögenhet. Bild: EPA-arkiv/JAMAL NASRALLAH

Hotades med avrättning

Enligt Detained in Dubai togs alla som var ombord på Nostromo – prinsessan Latifa, Jauhiainen, Jaubert och tre filippinska besättningsmän – till fånga och fördes tillbaka till Förenade Arabemiraten, där de förhördes i två veckor. Myndigheterna ansåg att Jauhiainen och Jaubert brutit mot islamisk lag genom att föra bort prinsessan Latifa, 32, från sin fars beskydd – ett brott likställt med kidnappning.

– Jag fick hela tiden höra att jag skulle dömas till döden, att Sheikh Mohammed hade bestämt sig för det. Jag var rädd då och jag är rädd nu. Jag trodde de skulle avrätta oss, säger Jauhiainen.

Efter ungefär två veckor tvingades Jauhiainen och Jaubert underteckna en bekännelse på arabiska.

– De sade att vi måste skriva under, annars skulle vi avrättas. Jag vet inte vad det stod i dokumentet, säger Jauhiainen.

Kort efter undertecknandet släpptes Jauhiainen fri och kunde resa hem till Finland. Myndigheterna varnade henne skarpt från att berätta om fallet.

– De sade: Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum är en av världens mäktigaste män. Han kommer åt dig var som helst i världen. Sedan jag kommit hem har underrättelsetjänsten i Förenade Arabemiraten kontaktat mig för att påminna om bekännelsen jag skrev under.

Familjen lättad

Tiina Jauhiainens bror Oku Jauhiainen bekräftar för HBL att de uppgifter Detained in Dubai publicerat är systerns skildring av vad som hände. Han säger att Tiina Jauhiainen befinner sig i Finland, men i det här skedet inte kommenterar händelserna ytterligare.

– Vi känner alla en stor lättnad. Vi har informerat polisen och vi hoppas saken inte är utagerad. Myndigheterna i Förenade Arabemiraten, och likaså i Indien, har agerat godtyckligt, säger Oku Jauhiainen.

På Centralkriminalpolisen hade kriminalkommissarie Mikko Salminen hand om utredningen av Jauhiainens misstänkta försvinnande.

– Vi har utrett en anmälan om en försvunnen finländare. Nu när personen hittats är saken avslutad. Den finländska polisen har inte mandat att utreda saken vidare, säger Salminen.

Vid Utrikesministeriet är Juha Savolainen, chef för konsulära ärenden, lika förtegen.

– Det enda vi kan bekräfta är att vårt uppdrag som handlade om en finländsk medborgares möjliga försvinnande har avslutats.

Senast var det tal om att mer information kan ges när utredningen slutförts. Hur reagerar UM på uppgifterna om att finländaren satt fängslad i två veckor och tvingades skriva på en bekännelse?

– Vi tar inte någon som helst ställning till det.

Menar ni att uppgifterna inte leder till vidare utredningar?

– Utredningen gällde en potentiellt försvunnen person. Den utredningen är avslutad.

Hur trovärdiga är uppgifterna som cirkulerar i offentligheten?

– Det tar vi inte ställning till.

Finns det något alls du kan säga som kan kasta mer ljus över vad som riktigt hänt och hur ärendet går vidare?

– Nej.

Vädjar till FN

Organisationen Detained in Dubai har inte för avsikt att lämna fallet därhän. Organisationens grundare, juristen Radha Stirling, anser att Förenade Arabemiraten brutit mot internationell lag.

– Ingen ombord på Nostromo hade begått något brott. Fartyget seglade lagenligt med all nödvändig dokumentation. Förenade Arabemiraten agerar som om dess kulturella normer vägde tyngre än internationell lagstiftning. Prinsessan Latifa har rätt att resa och leva var hon vill, säger Stirling.

Stirling påpekar dessutom att den nattliga räden mot jakten Nostromo kan betraktas som en krigisk handling mot USA, då fartyget seglade under amerikansk flagg.

– Vi har lämnat in ett formellt klagomål till FN där vi kräver en oberoende utredning av Förenade Arabemiratens och Indiens agerande i fallet. Vi kräver också att Latifa Al Maktoum omedelbart friges. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum har visat flagrant nonchalans för internationella lagar, skriver Detained in Dubai.

Tiina Jauhiainen, 41, hade jobbat i Dubai sedan 2001. Hon blev bekant med prinsessan Latifa 2010 och har varit prinsessans förtrogna i flera år. Bild: Mostphotos

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning