Tiilikainen försvarar valet av Hyttinen

Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen. Bild: Irene Stachon

Den skriftliga varningen får inte jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) att ändra uppfattning om utnämningen av Pentti Hyttinen till vd för Forststyrelsen.

Utnämningen har kritiserats bland annat för att Hyttinen sade upp sig från tjänsten som landskapsdirektör i Norra Karelen med anledning av det misstroende som hans beteende gett upphov till. Kimmo Tiilikainen säger att alla de här frågorna gåtts igenom grundligt under rekryteringsprocessen.

– Med helhetsbedömningen som grundval har jag en stark tillit till att han är den bästa att föra Forststyrelsen vidare.

En annan fråga som lyfts upp är att Tiilikainen känner Hyttinen personligen.

– Jag känner en massa människor i Finland, i synnerhet i skogsbranschen eftersom jag har en bakgrund i skogsbranschen.

Det har också ställts många frågor om varför Esa Härmälä som lett Fortstyrelsen i ett och ett halvt år inte fick fortsätta som vd.

– Den helhetsbedömningen som gjordes under rekryteringsprocessen ledde till att Pentti Hyttinen är det bästa alternativet för den kommande femårsperioden med tanke på Forststyrelsens framtid, svarar Tiilikainen.

"Lyssnade inte tillräckligt"

Tiilikainen säger att han ödmjukt tar emot riksdagsgruppens varning. Han säger att det är ett allvarligt budskap.

– Vi hade en mycket bra och rak diskussion. Jag tror att den här diskussionen som nu fördes och den påföljd den ledde till rensat luften, sade Tiilikainen till FNB efter riksdagsgruppens möte.

Han fick en exceptionell, skriftlig varning av riksdagsgruppen för att riksdagsgruppen upplevde att den inte hördes tillräckligt i utnämningen av Forststyrelsens vd. Tiilikainen medger att växelverkan med riksdagsgruppen inte fungerade.

– Jag höll inte riksdagsgruppen tillräckligt informerad och jag lyssnade inte till den med tillräcklig känslighet. 

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning