Tigrayledare: "Förkorta fiendens liv"

En familj från Tigray övernattar på flykt i östra Sudan. Arkivbild. Bild: Nariman al-Mofty/TT-AP

Debretsion Gebremichael, ledaren för Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), har hörts av för första gången på två månader.

I ett radiomeddelande, vars äkthet dock inte kunnat bekräftas, uppmanar den före detta ledaren för regionen sina följare att "organisera er och slåss" och att alla som har nått "stridbar ålder" ska ta upp kampen för att på det sättet "förkorta fiendens liv".

Tusentals människor har dött i oroligheterna i Tigray i Etiopien de senaste månaderna. Striderna mellan TPLF och regeringsstyrkor har även gjort att tiotusentals flytt våldsamheterna in i grannlandet Sudan.

Premiärminister Abiy Ahmeds styre avfärdar påståendena att TPLF utgör en kraft att räkna med i regionen.

Människorättsorganisationer har varnat för en humanitär katastrof i konfliktens spår.

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre, och partiet TPLF, som domineras av tigreaner, har valt att lämna den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

I november inledde regeringen en militärinsats i Tigray, med motiveringen att TPLF-styrkor attackerat en arméförläggning, dödat ett stort antal soldater och tagit med sig vapen. Detta förnekades av TPLF.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning