Kontroversiellt tiggeriförbud övervägs i Sverige

Tiggare i Helsingfors centrum. Arkivbild. Bild: LEHTIKUVA / ALIISA PIIRLA

Den svenska regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud. – Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen, säger civilminister Ardalan Shekarabi till Dagens Nyheter.

STOCKHOLM Det finns cirka 4 700 utsatta EU-medborgare från Rumänien och Bulgarien i Sverige, enligt en rapport från i vintras. En stor del försörjer sig genom att tigga.

Nu öppnar den svenska regeringen, genom sin civilminister Ardalan Shekarabi, upp för ett tiggeriförbud. Han uttalar sig i Dagens Nyheter.

– Det är knappast en del av den svenska modellen att lösa fattigdom med tiggeri, säger han till tidningen.

Enligt honom måste målet vara att få bort tiggeriet.

– Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte, och kommer aldrig att vara, att vi har tiggeri på svenska gator.

Shekarabi befinner sig på Island där han träffar sina kolleger, kommunministrar, från de övriga nordiska länderna. Danmark och Norge har olika former av förbud och de är de modellerna Ardalan Shekarabi vill bekanta sig med.

I Finland är tiggeri inte förbjudet även om olika förslag för att begränsa det har framförts. Senast i sommar föreslog tre sannfinländska riksdagsledamöter ett förbud. I Finland uppskattas finnas omkring trehundra östeuropeiska romer.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér – Socialdemokrat liksom Shekarabi – har tidigare uppmuntrat svenskar att inte "ge pengar i muggen", utan hellre stödja olika hjälporganisationer. Av samma åsikt har regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson varit. Han lämnade sin slutrapport till Regnér i februari.

Åtgärderna han då föreslog är rätt strikta och fick en hel del kritik bland annat för att sakna människorättsperspektiv, men han talade inte för ett förbud som han menade är straffrättsligt svårt att genomföra. Statsminister Stefan Löfven sade ändå senare under vårvintern att han inte utesluter ett förbud.

Högerpopulistiska Sverigedemokraterna alar för ett förbud och borgerliga Moderaterna har på lokal nivå föreslagit olika former av förbud.

Däremot har Socialdemokraternas regeringskolleger Miljöpartiet varit emot ett förbud och i sitt valprogram förde de fram att de i stället vill stärka utsatta EU-medborgares rätt till exempelvis boende.

Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg menar att Shekarabis utspel är en slags försöksballong "för att se hur långt Socialdemokraterna kan gå i frågan". Enligt henne finns det en rädsla inom Socialdemokraterna att tiggeriet kan bli en valfråga vilket inte skulle gynna regeringen.

Enligt en undersökning som Svenska dagbladet beställt vill hälften av svenskarna ha ett förbud, medan en dryg fjärdedel är emot och övriga säger sig inte ha en åsikt.

I Danmark är tiggeri förbjudet när det sker genom en aktiv handling som att ställa sig framför någon och be om pengar. Polisen ger i första hand en varning men kan tiggeriet kan ge fängelse på upp till sex månader.

I Norge var ett tiggeriförbud en het politisk fråga i fjol vintras. Regeringspartierna borgerliga Høyre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet hade ett långtgånget förslag på nationellt tiggeriförbud, men fick inte igenom det i parlamentet Stortinget.

Däremot har kommuner rätt till lokala förbud. Enligt Dagens Nyheter införde två kommuner det, och den ena har redan hunnit avskaffa det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning