Tig inte ihjäl Bruuns bok om HBL

Bruun får inte bli utstött.

Det är långtifrån alltid jag håller med om vad Geo Stenius skriver, men när han hävdar att man håller på att tiga ihjäl Staffan Bruuns bok "Mitt liv på HBL" (HBL 16.9) är jag tvingad att sekundera honom.

På Stenius favoritspråk franska finns ordspråket "ju mer det förändras, desto mer förblir det samma sak".

När jag 1986 skrev en föregångare till Bruuns bok, "Mannerheimvägen 18", försökte Konstsamfundets representant i Söderströms förlag stoppa boken. Men den 19 juni 1986 hade HBL den tvåspaltiga rubriken: "Lönnfors bok: Grönt ljus med siffrorna 6–1".

När försöket inte lyckades provade man på att tiga ihjäl boken. HBL recenserade den inte, men den väckte så mycket uppståndelse på både finska och svenska och i Sverige att man måste låta Jan-Magnus Jansson gå i svaromål i en lång artikel.

Resultatet blev att boken fick två upplagor.

I ett autofiktivt skådespel "Svart på vitt", som uppfördes 39 gånger på Svenska Teatern behandlade jag Stenius farhåga om tystnadens kultur. Han frågar i sin kolumn vad som händer "Om vi finlandssvenskar tiger för att vi vet att vi har få alternativ i byggandet av våra liv på svenska om vi stöter oss med den monolitiska makthavaren".

En replik i min pjäs lydde: "Det hänger en anakonda i den finlandssvenska kristallkronan. Ingen låtsas se den, men om du gör det minsta misstag sänker den sig ned och kväver dig".

Jag blev inte direkt ostraciserad av den finlandssvenska eliten, men kom att göra resten av min journalistiska arbetsinsats på Finska Notisbyrån.

Nu är det Bruuns tur. Det vi har gemensamt är att vi älskar HBL, men känner att det svikits av Konstsamfundet, som då skötte fastigheterna uselt, HBL drägligt och Tilgman katastrofalt. Nu lär fastigheterna ha skötts bra, men HBL miserabelt.

Men Bruun måste skyddas från anakondan. Hans bok får inte tigas ihjäl, och han får inte bli utstött.

Per-Erik Lönnfors Helsingfors

Fotnot Per-Erik Lönnfors fungerade som vd för HBL 1972–1982 och som biträdande chefredaktör 1982–1984.

HBL ges ut av KSF Media, som ägs av Konstsamfundet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46