Tidningsutdelare strejkar i dag – e-tidningen öppen för alla

Tidningsutdelarnas strejk innebär att prenumeranter i huvudstadsregionen blir utan sin morgontidning. HBL delas ut gratis i kundtjänsten på Mannerheimvägen 18 och e-tidningen är öppen för alla.

Tidningsutdelarna i huvudstadsregionen strejkar i dag för att sätta fart på avtalsförhandlingarna som gäller utbärningen av tidningar tidigt på morgonen, meddelade fackavdelningen Pääkaupunkiseudun Sanomalehdenjakajat i ett pressmeddelande sent i går kväll.

Postens tidningsutdelare i huvudstadsregionen är i strejk hela dygnet, från midnatt till midnatt. Enligt pressmeddelandet gick man in för strejken eftersom utdelarnas löner hotar skäras ner med 20–60 procent.

– Löneraset som beror på byte av kollektivavtal är så våldsamt att vi inte kan godkänna saken som det är. Det här är ett nödrop från utdelarna och genom stridsåtgärderna vill vi sätta fart på förhandlingarna, säger huvudförtroendeman Tapani Varis.

Enligt pressmeddelandet ska arbetsgivarparten ha slutat förhandla om kompensering av försämrade avtalsvillkor i förrgår.

– Målet med stridsåtgärderna är att få arbetsgivaren att återvända till förhandlingsbordet samt kunna förhandla fram ett överföringsavtal för tidningsutdelarna som är bra nog då kollektivavtalet byts ut i början av november, skriver avdelningen i pressmeddelandet. 

För HBL:s del innebär strejken att många prenumeranter blir utan sin papperstidning. E-tidningen är därför öppet tillgänglig för alla så länge som strejken pågår. Du hittar e-tidningen på e.hbl.fi

Dagens papperstidning finns även att få på HBL:s kundtjänst på Mannerheimvägen 18, fjärde våningen så länge lagret räcker.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03