Tidningshusets vd blev tf tidningsbud – Anna Hellerstedt tillbringade dagen i Lovisa

VARSÅGOD. KSF Medias vd Anna Hellerstedt besökte Liljendal i fredags och delade ut Östnyland och Hufvudstadsbladet. Här är det Liljendalbon Jan-Mikael Evertson som får trevliga lässtunder att se fram emot. Bild: Viivi Ikonen

Strejkande postanställda har fått KSF Medias vd Anna Hellerstedt att låta jobbkavajen hänga i skåpet och i stället dra på sig dunjackan. I fredags delade hon ut tidningar i Lovisatrakten och nästa vecka åker hon västerut.

Det närmar sig lunchtid på Café Lilja vid rikssexan i Liljendal och strömmen av bilister som svänger in på bensinmackens parkering är jämn. Hungern är drivkraften för en del men många som tittar förbi är tidningsläsare som valt att åka en extra runda för att stilla det dagliga nyhetssuget.

Utanför ingången till mackbyggnaden står nämligen KSF Medias vd Anna Hellerstedt som dragit ut på tidningsutdelningsturné. Rustad med varma kläder, kaffetermos och två rejäla buntar med fredagens tidningar – Östnyland och Hufvudstadsbladet – passade hon på att agera tidningsbud och prata med de lokala läsarna.

– Många har varit här och hämtat sin tidning, säger hon och berättar om ett av flera härliga möten.

Som ett exempel lyfter hon fram den 95-åriga damen som kom körande till Café Lilja enkom för tidningens skull. Samtidigt passade hon på att ta ett exemplar också till sin 80-åriga väninna som annars hade blivit utan sin fredagsdos av lokala nyheter.

Tidningen är viktig

– Det märks att tidningen är viktig för folk, säger Anna Hellerstedt. I Liljendal är det alldeles tydligt lokala och ultralokala nyheter som intresserar. Det som händer runt "min knut" är det som folk vill läsa.

Det bekräftades bland annat av några damer som redan har ett varmt förhållande till sin lokaltidning men som gärna vill ha mer: lokalt förankrad information, intervjuer med lokala profiler och artiklar om lokala företag stod på deras önskelista.

– De vill läsa om lokala fenomen som de annars inte skulle känna till, säger Hellerstedt.

Lokalfokuserad med Liljendal som utgångspunkt var också ortsbon Jan-Mikael Evertson som passade på att plocka åt sig både fredagens ÖN och HBL. För tillfället prenumererar han inte på någondera tidningen, men överväger att igen börja läsa ÖN regelbundet.

Vad vill du läsa om i tidningen?

– Jag vill läsa om sådant som händer i Liljendal. Och så vill jag följa med vilka beslut som fattas i nämnderna i Lovisa. Vi är kanske lite på sidan om men jag vill veta vad som är på gång och om det eventuellt planeras någonting här.

Givande diskussioner

Många som stannat till vid Café Lilja för att få dagens tidningar läser både ÖN och HBL. Det har gett Anna Hellerstedt en chans att föra en rad givande diskussioner kring läsvanor och preferenser: vad läser man i tidningen och vad önskar man få läsa om i tidningen.

– Vi kan inte vara allt för alla, men vi vill vara tillräckligt bra för så många som möjligt. Intressanta profiler och lokala företagare som lyckats är till exempel några saker som läsarna lyft fram i dag, säger hon med hänvisning till tidningens innehåll.

Liljendalborna Britta och Max Heino har under veckan som gått saknat det dagliga rasslet i postlådan. Att läsa på pekplatta är inte samma sak som att bläddra mellan sidorna, må så vara att innehållet är detsamma. De uppskattar sin tidning och tycker att hela paketet är intressant.

– Tidningen skriver om nästan allt vi behöver veta, säger Max Heino.

TROGNA LÄSARE. Liljendalborna Britta och Max Heino har saknat det dagliga rasslet i postlådan sedan poststrejken bröt ut. Här får de fredagens tidningar och en pratsund tillsammans med Anna Hellerstedt. Bild: Viivi Ikonen

Teveprogram och korsord

Britta Heino håller med och tillägger att hon gillar att kolla på teveprogrammen i papperstidningen. Och sedan har vi förstås fredagens korsord som är ett självskrivet programnummer under helgen. Någon kamp om vem som är först ute med blyertspennan blir det ändå inte: hos Heinos är det herrn i huset som löser korsordet.

Poststrejken har också varit ett hett samtalsämne som läsarna tagit upp till diskussion med tidningshusets vd Anna Hellerstedt. Många ville diskutera strejkens premisser och har exempelvis funderat på hur länge den kommer att pågå. De förhandlande parterna står väldigt långt från varandra, och det väcker oro hos läsarna.

– Posten behövs, inte minst här ute på landsbygden, och det märks, säger Anna Hellerstedt.

Från förmiddagspasset i Liljendal åkte Hellerstedt vidare till centrum av Lovisa för mera tidningsutdelning och det slutar inte där: på tisdag delar hon ut HBL och Västra Nyland i Bromarv och i Svartå. Efter det väntar det vanliga vd-jobbet i KSF Medias lokaler på Mannerheimvägen 18 i Helsingfors.

Här får du dagens blad:

Östnylands webbtidning är gratis att läsa medan strejken pågår, alternativt kan du hämta din papperstidning på redaktionen på Lundagatan 8, Borgå. Vi har öppet mellan 8 och 16.

Du kan också hämta tidningen i K-Supermarket Östermalm i Borgå, S-Market Näse i Borgå, S-Market i Lovisa, Köpcentret Gallerian i Lovisa, Café Lilja i Liljendal, Gammelby ABC, S-Market i Söderkulla och S-Market i Nickby.

Den som prenumererar på Hufvudstadsbladet, eller har en 5+2-prenumeration, kan också hämta sin HBL på samma platser.

Det går bra att plocka med sig en tidning åt grannen också!

Här kan du träffa Anna:

Tisdagen den 18 november delar KSF Medias vd Anna Hellerstedt ut Hufvudstadsbladet och Västra Nyland klockan 11–12.30 på Theodors i Bromarv och klockan 14–15.30 är hon på K-Market Svartå.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning