"Tidningarna borde göra radio"

Vd:na för de två stora finlandssvenska mediehusen ställer sig inte helt negativa till en kommersiell kanal på svenska. Bild: Mostphotos

Kommersiell radio upplever ett ekonomiskt uppsving just nu. Det vore läge för tidningshusen att gå ihop och skapa en helt svensk station, säger en expert.

De svenska tidningshusen i Finland borde satsa på en gemensam kommersiell radiostation på svenska. Det anser Stefan Möller, vd på Radiomedia som är branschorganisation för den kommersiella radion.

– Jag är i så fall gärna med och hjälper till, säger Möller.

Tidningshusen stångas med minskade intäkter och reklamradio kunde bli en ny sådan. Just nu går det riktigt bra för radion som under många år i följd haft ungefär fem procent av reklamkakan.

Internet en bra sak

Under årets första sju månader noterade man en andel på 6,8 procent.

– Det här kan delvis förklaras av den långa koncessionsperioden som gör att kanalerna vågat satsa på innehållet. Men för radions del har Internet också gett nya möjligheter. Det har till exempel blivit lättare att utforma annonskampanjer, säger Stefan Möller.

Han har under åren fått en del förfrågningar från Svenskfinland. Men det är dyrt att starta en radiostation och ägarna kan inte räkna med lönsamhet på kort sikt.

– Man har inte kommit till skott på grund av finansieringen, säger Stefan Möller som ser en möjlig lösning på det problemet; samarbete.

Direktörer försiktigt positiva

Han tänker sig en kustkanal där tidningsredaktionerna bidrar med lokalt material från Lovisa i öster till Karleby i norr – sådant material som man redan hanterar i vardagen.

– Här skulle finnas synergier att hämta, säger Möller.

Jens Berg, vd på KSF Media, påpekar att reklamproduktionen är dyr på svenska för enbart en kanal och Svante Wahlbeck, vd på HSS Media i Österbotten, säger att konkurrensen är hård med skattefinansierade Yle. Men det finns ett visst intresse.

– Saken kunde givetvis utredas, säger Svante Wahlbeck.

– Substantiella pratprogram på svenska är nu en bristvara. Det kunde finnas en nisch när Vega och X3M sökt sig in på samma våglängd, säger Jens Berg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning