Centern är redo att gå med i regeringen - stor majoritet i partiet sade ja

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Centerns beslutande organ är beredda att gå med i Antti Rinnes (SDP) regering. I ett frågeformulär som skickades ut till Centerns fullmäktige, styrelse och riksdagsledamöter sade 80 procent ja.

Det ser rätt klart ut att regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) inleder regeringsförhandlingar med Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet i dag.

Centerns ordförande Juha Sipilä (C) twittrade resultatet på partiets interna enkät, som varit igång sedan i går kväll. I den stöder en stor majoritet att gå med i regeringen. En femtedel sade nej.

– Jag har informerat Antti Rinne, skriver Sipilä.

Redan tidigare på morgonen sade två Centerkällor i Maaseudun Tulevaisuus att partiets riksdagsgrupp är beredd att tacka ja till Rinnes invit, och att man för närvarande konsulterar partistyrelsen och fullmäktige.

Rinne vädjade på tisdagen tydligt till Centern att ställa upp, trots att partiet gjorde en brakförlust i valet. Rinne hoppas kunna meddela alla partiers riksdagsgrupper om vilka partier han tänker regera med klockan 11.30.

HBL kunde redan på tisdagskvällen berätta att Rinne har beslutat sig för en rödmylleregering om bara Centern säger ja.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning