Tidlös, behaglig och sällsynt läcker duo

Petri Hakalas och Piia Kleemolas Field Trip är äkta vara helt enkelt.

Folkmusik

Petri Hakala & Piia Kleemola

Field Trip

(Kihtinäjärvi Records)

En fiol, en gitarr och en hög finländska folkmusikpärlor ur arkiven. Låter det dammigt? Inte alls! Piia Kleemola (fiol) och Petri Hakala (gitarr) levererar: alla låtar har en klar kärna och struktur samt ett dansant väsen, men instrumenten spirar fritt däromkring. Ingen tråkig indelning i melodispel och ackompanjemang här inte, bägge musikerna verkar fria att ta sig an vilka roller som helst. Några låtar signerade Hakala ryms också med, bägge med lämpligt kittlande intron – man är inte alltid riktigt säker vilken taktart som sätts i gång.

Piia Kleemola har gått i den här traditionsmedvetna riktningen redan länge och hör till våra allra bästa arkivgrävarviolinister. Polskorna ur den berömda Samuel Rinda-Nickolas notbok hör till hennes standardrepertoar och finns starkt med även här. Speciellt glad är jag ändå över Petri Hakalas insats – en nyansrik musiker, elegant ut i fingerspetsarna som i en så här intim duoensemble verkligen kommer till sin rätt. Så här läckert gitarrspel har jag inte hört på länge. Jag misstänker att den här skivan blir en klassiker i min hylla – tidlös, behaglig och lättlyssnad.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46