Tidigare Obamarådgivare åtalas

Barack Obamas tidigare juridiska rådgivare Gregory Craig åtalas. Bild: TT/AP/Pablo Martinez Monsivais

En av den förre amerikanske presidenten Barack Obamas juridiska rådgivare, Gregory Craig, åtalas i ett fall som har koppling till den så kallade Rysslandsutredningen.

Craig riskerar tio år i fängelse då han anklagas för att ha underlåtit att registrera sig som utländsk agent samt att ha brutit mot lagar kring lobbyingarbete.

Fallet rör Craigs arbete för den tidigare proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj.

– Detta åtal är utan motstycke och helt oberättigat. Jag är övertygad om att både domaren och juryn kommer att hålla med mig, säger Craig.

Craig säger i ett uttalande att han ledde ett arbetslag av jurister som arbetade med en oberoende rapport för Ukrainas justitiedepartements räkning. Han menar att han tillsammans med sina juristkollegor granskade de amerikanska lagarna och sedan agerade därefter.

Craigs advokater uppger att han kommer att hävda att han är oskyldig. Ett första framträdande i domstol är planerat till fredagen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning