Tidigare Obamarådgivare åtalas

Barack Obamas tidigare juridiska rådgivare Gregory Craig åtalas. Bild: TT/AP/Pablo Martinez Monsivais

En av den förre amerikanske presidenten Barack Obamas juridiska rådgivare, Gregory Craig, åtalas i ett fall som har koppling till den så kallade Rysslandsutredningen.

Craig riskerar tio år i fängelse då han anklagas för att ha underlåtit att registrera sig som utländsk agent samt att ha brutit mot lagar kring lobbyingarbete.

Fallet rör Craigs arbete för den tidigare proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj.

– Detta åtal är utan motstycke och helt oberättigat. Jag är övertygad om att både domaren och juryn kommer att hålla med mig, säger Craig.

Craig säger i ett uttalande att han ledde ett arbetslag av jurister som arbetade med en oberoende rapport för Ukrainas justitiedepartements räkning. Han menar att han tillsammans med sina juristkollegor granskade de amerikanska lagarna och sedan agerade därefter.

Craigs advokater uppger att han kommer att hävda att han är oskyldig. Ett första framträdande i domstol är planerat till fredagen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46