Tidigare MLS-stjärnan Kei Kamara är klar för HIFK

Kei Kamara har under sin karriär gjort 129 mål i MLS och även spelat i Premier League Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

"Vi vill förändra kulturen inom klubben."

HIFK har skrivit på med anfallaren Kei Kamara. Kontraktet gäller denna säsong med en option för nästa säsong. Kamara, 36, har varit klubblös hela 2021 men har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Sina främsta framgångar uppnådde Kamara i den amerikanska ligan MLS, där han mäktade med hela 129 mål på 356 matcher i klubbar som Sporting Kansas City, Columbus Crew och Colorado Rapids. Kamara gjorde även en säsong på lån i Norwich i Premier League och lyckades göra ett mål på 14 matcher. Hans senaste klubb var Minnesota United i MLS.

HIFK:s sportchef Mika Lönnström är väldigt nöjd med att ha lyckats locka en spelare av så hög profil till klubben.

- Under vår rekryteringsprocess för anfallspositionen gick vi igenom 30 spelare och Kei Kamara var hela tiden vårt förstaval. Vi har inte den bredaste truppen men vi strävar efter att varje spelare vi värvar in ska tillföra laget något nytt. Vår målsättning är att förändra kulturen inom klubben och därför är vi väldigt glada över att ha värvat en så bra spelare, säger han åt HBL.

HIFK har haft en del problem med målskyttet denna säsong och chefstränaren Joaquín Gómez bekräftar att värvningen av Kamara är ett försök att åtgärda detta.

- Ända sedan Sakari Tukiainen skadade sig i början av säsongen har vi varit ute efter en ny anfallare. Vi behövde en beprövad målskytt med stark presens i straffområdet och Kamara har under sin karriär visat att han uppfyller dessa kriterier. Vi visste hela tiden att han hade de kvaliteter vi var ute efter men vi var inte säkra på att vi skulle kunna locka ett så stort namn till klubben. Den här värvningen är inte enbart bra för oss utan också för finsk fotboll överlag, säger Gómez.

Kei Kamara representerar Sierra Leone på landslagsnivå och det var via några av sina landsmän han först blev medveten om finsk fotboll.

- Jag är bekant med finsk fotboll eftersom ett antal spelare från Sierra Leone tidigare spelat i den finska ligan. Dessutom jobbade jag med en finsk tränare, Sixten Boström, under min tid i Columbus Crew, berättar han.

Orsaken till att Kamara valde just HIFK är enligt spelaren själv att klubben gjorde ett gott intryck på honom under diskussionerna som fördes parterna emellan.

- Jag talade med Joaquín Gómez och han berättade om klubbens målsättningar och planer för framtiden. Han berättade att de saknade en anfallare och jag saknade å min sida en klubb. Sist och slutligen var det min kärlek till att spela fotboll som fick mig ta mig an den här utmaningen, säger han.

Ute på plan är Kamara tydlig med vad han vill tillföra åt sitt nya lag.

- Jag har värvats för att göra mål och även om jag inte kan lova att jag gör mål i varje match hoppas jag kunna bidra med många mål denna säsong. Jag vill också hjälpa laget med min presens och energi på planen och förhoppningsvis hjälpa klubben att uppnå sina mål, säger han.

HIFK ligger på sjätte plats i ligatabellen. Lagets nästa match är borta mot Haka på lördag klockan 15.00.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning