Tidigare lärare i Helsingfors åtalas för sexuellt utnyttjande av barn

Bild: Mostphotos

En lärare som arbetat i Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för flera fall av sexuellt utnyttjande av barn. Rektorn åtalas för brott mot tjänsteplikt. Ärendet går nu till domstol.

Det var i april i fjol som Helsingforspolisen inledde en förundersökning mot den manliga läraren. Nu åtalas han för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning.

Ärekränkningen utreddes först av polisen som sexuellt utnyttjande.

Svenska Yle var först med nyheten. Åklagaren Elisabeth Stenman-Haltia bekräftar åtalet för HBL.

Hon uppger inte om det handlar om elever eller om de misstänkta brotten skett i skolan. Detaljer i åtalet är inte offentliga förrän behandlingen inleds i Helsingfors tingsrätt. Även då är det sannolikt att rättegången sker bakom stängda dörrar.

Tidtabellen är inte klar, men Stenman-Haltia hoppas att rättegången ska hållas så fort som möjligt.

Vid sexuellt utnyttjande av barn är offret under 16 år. Straffet är fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.

Händelserna ska ha skett 2013–2017 och den misstänkta läraren har enligt Svenska Yle främst undervisat i årskurserna sju till nio.

Rektorn åtalas i sin tur för brott mot tjänsteplikt. Åtalet handlar om huruvida rektorn känt till misstankarna och agerat korrekt som lärarens chef.

Niclas Grönholm är linjedirektör vid fostrans- och utbildningssektorn. Enligt honom har läraren inte undervisat sedan brottsmisstankarna kom fram för ett drygt år sedan. Läraren hade en tillfällig tjänst, som förlängts årligen.

Åtalet mot rektorn beskriver Grönholm som allvarligt, och säger att han inväntar domstolens beslut för att sedan ta ställning till eventuella åtgärder.

Svenska Yle har tidigare rapporterat att föräldrar skulle ha framfört sin oro om läraren redan tidigare, och att uppgifterna skulle ha gått till rektorn och vidare till utbildningsförvaltningen, alltså fostrans- och utbildningssektorn.

Till HBL säger Grönholm att förvaltningen fått information om misstankarna några veckor före de blev offentliga i april, och då agerat. Han säger sig inte känna till att föräldrarnas oro skulle ha kommit dem till kännedom tidigare än så.

Niclas Grönholm medger ändå att det finns anledning till utvärdering av processen.

– Det här är allvarliga saker. Vi kommer att se på allas roll i sammanhanget.

Han säger att man i skolan har satt in åtgärder som ska få elever att känna sig trygga och sänka tröskeln för dem att berätta om liknande händelser i ett tidigare skede.

Rektorn väljer att inte kommentera åtalet för HBL i det här skedet utan inväntar rättegången.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08