Tidigare idrottare mår bra psykiskt – men super mer än andra

Unga män som idrottat gillar alkohol och snus. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Intensivt tränande och tävlingsinriktade pojkar mår psykiskt bättre än andra som unga vuxna. Men idrottare tar lätt till flaskan och gillar också snus. Det visar en ny undersökning som Institutet för hälsa och välfärd genomfört.

Pojkar som idrottar mycket mår bättre än andra i senare år, oavsett ålder och utbildning, skriver THL , som undersökt reservister i åldern 20–35.

– Idrott för barn och unga är ett viktigt verktyg för att förbättra medborgarnas psykiska hälsa, säger specialforskare Kaija Appelqvist-Schmidlechner.

Appelqvist-Schmidlechner säger att organiserad idrott lär barn sociala färdigheter och att knyta vänskapsband. Dessutom kan en tränare fungera som en extra rollmodell i en ung persons liv.

Det är också bra för unga att lära sig att sätta upp klara mål, kontrollera utmaningar och att vara ihärdiga. Vilken nivå en ung pojke idrottar på spelar också roll – ju högre nivå, desto bättre mår personen i framtiden.

Baksidan: Idrottare gillar att supa

Men allt är inte guld och gröna skogar för unga män som idrottat som barn. THL:s forskare är oroade tidigare idrottares snus- och alkoholanvändning. THL hoppas på att tränare och föreningar är vaksamma och tar ställning mot rusmedel.

680 män deltog i THL:s undersökning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03