Tidigare HOK-Elanto-chefen bestrider mutbrott: "Det är dyrt med ridsport"

Jari Leivo. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Rättegången mot tidigare fastighetschefen Jari Leivo på HOK-Elanto fortsatte på måndagen. Leivo förnekade å det kraftigaste att han gjort sig skyldig till brott. Han kräver att alla åtal förkastas och att staten ska betala hans rättegångskostnader.

Leivo misstänks ha fått förmåner värda upp till 800 000 euro i samband med idrottssponsring. Enligt åklagaren tog han emot mutor från bland annat byggbolag för att i gengäld favorisera dem i samband med sitt jobb där han till exempel lät planera och bygga nya affärsställen. Enligt åtalet finansierade Leivo sina döttrars karriär inom hästsport med pengarna.

Leivo åtalas för tagande av muta i näringsverksamhet och grovt tagande av muta i näringsverksamhet. Han var fastighetschef på HOK-Elanto 1994–2012 och de misstänkta brotten dateras till 2005–2012.

Försvaret anser att ingen favoriserats på något vis och att inga skador skett. Leivos advokat Petteri Sotamaa jämförde fallet med rättegången mot Jari Aarnio, tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis.

– Det handlar om sponsring av döttrar inom tävlingsidrott. Saken har tagit otroliga proportioner och borde redan ha blåsts av, sade Sotamaa i rätten.

HOK-Elanto anklagas inte för några lagbrott, men enligt Sotamaa har också andelslaget varit medvetet om sponsringen och gett det sitt tysta godkännande.

"Utan sponsring ingen sport"

Enligt försvaret siktade Leivos döttrar mot den internationella toppen inom ridsport. De tävlade på FM-nivå och nådde framgångar.

– Utan sponsring ingen sport. Utan sponsringen hade ridandet ha förblivit en hobby, sade Sotamaa.

De stora summorna förklarade försvaret med att det är dyrt att idka ridsport.

– Åtalet beskriver förmåner som Leivo fått trots att alla medel gått till tävlings- och träningskostnader. Leivo har inte fått en enda euro, sade Sotamaa.

Tretton personer står åtalade för att ha mutat Leivo, fem av dem för grovt mutbrott. Dessutom kräver åklagaren samfundsböter för fyra företag. Alla åtalade bestrider åtalen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning