Kofi Annan är död – hyllas som fredskämpe

Bild: TT/AP/Luca Bruno

FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan har dött, 80 år gammal. Han somnade in fridfullt på lördagen efter en kort tids sjukdom, enligt Kofi Annan Foundation.

Kofi Annans fru Nane och deras barn Ama, Kojo och Nina vakade vid hans sida under de sista dagarna.

"Kofi Annan var en global statsman och en djupt engagerad världsmedborgare som genom hela sitt liv kämpade för en mer rättvis och fredligare värld", skriver Kofi Annan Foundation i ett uttalande.

Annan föddes i Ghana 1938 och var FN:s sjunde generalsekreterare mellan 1997 och 2006.

President Tarja Halonen uttrycker sin sorg på Twitter.

"Budet om Kofi Annans död lämnar oss med en stor sorg och saknad."

Republiken president Sauli Niinistö skriver att "världen har förlorat en stark försvarare av den internationella regelbaserade ordningen, och en stor fredsbyggare. Djupa kondoleanser till hans familj och närmaste, å mina egna och det finländska folkets vägnar."

Carl Bildt, Sveriges tidigare statsminister, utrikesminister och även Annans särskilde ombud på Balkan, sörjer den tidigare FN-chefens död.

"Mycket ledsen över Kofi Annans död. En av de verkligt stora ledarna i vår tid. En modig, vis och vänskaplig man. Jag känner mig hedrad att ha haft privilegiet att arbeta för honom", skriver Bildt i ett inlägg på Twitter.

Kritiserad för Rwanda

Som ansvarig för FN:s fredsbevarande operationer kritiserades Kofi Annan för att världsorganisationen inte gjorde mer för att stoppa folkmordet i Rwanda. Men under den första mandatperioden som generalsekreterare tycktes han göra det mesta rätt. Den vältalige mannen från Ghana sågs som en diplomatins superstjärna, vilket bekräftades av fredspriset 2001.

Men den andra mandatperioden blev kärvare. FN:s roll kringskars, som när USA valde att anfalla Irak på egen hand. Annan själv misstänkliggjordes under utredningen av olja-mot-mat-programmet i Irak, men det handlade främst om hans sons affärer. På sin sista presskonferens som generalsekreterare fick Annan frågan om vad han såg som sitt största misslyckande under de tio åren som FN-chef. Han passade, men talade om kriget i Irak som det största misslyckandet för hela FN.

2001 fick FN och Annan dela på Nobels fredspris. Nobelkommittén ansåg att båda hade gjort en ''insats för en bättre organiserad och fredligare värld''. Kofi Annan är också ''den centrala personen i organisationens vitalisering'', enligt kommitténs motivering.

"Vi sörjer förlusten av en stor man, en ledare, och en visionär", skriver FN:s migrantorganisation IOM på Twitter.

Fakta

Kofi Annan

Kofi Annan blev FN:s sjunde generalsekretare 1997, då han ersatte egyptiern Boutros Boutros-Ghali. Han var den förste generalsekreteraren som valdes inifrån organisationen. Annan omvaldes för ytterligare fem år, och innehade posten till slutet av 2006.

Annan föddes 1938 och kom från en handelsfamilj i Ghana på Afrikas västkust. Han började arbeta inom FN redan 1962 efter utbildning på bland annat Macalester College i St Paul i delstaten Minnesota, USA, samt på Institut universitaire de hautes études internationales i Genève i Schweiz. Han innehade ett tiotal olika poster i FN innan han blev vald till generalsekreterare: undergeneralsekreterare för FN:s fredsbevarande insatser samt flera andra betydande positioner, inklusive posten som personalchef.

År 2001 delade Kofi Annan Nobels fredspris med Förenta nationerna för arbetet för att skapa en "bättre organiserad och fredligare värld". Annan ansågs också vara "den centrala personen i organisationens vitalisering", enligt kommitténs motivering.

Kofi Annan har beskrivits som en "fullblodsdiplomat" – beskedlig men orädd.

Efter att ha lämnat posten som FN:s generalsekretare grundade han Kofi Annan Foundation. Han var gift med svenskan Nane Annan, som han träffade när de arbetade för FN i Genève.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33