Tidig start utmaning för spelare och supportrar

"Men det är inte bara spelarna och lagledningen som måste anpassa sina rutiner för lunchmatchen. Ett snabbesök på vid det här skedet ökända Sisu Klubi i hjärtat av Herning visar att också lejonsupportrarna varit tvungna att tänka om."

Finland spelar tidig match på tisdagen vilket betyder att det är dags att lägga om dygnsrytmen.

För lejonens del betyder matchstarten klockan 12.15 lokal tid att det blir tidigare väckning än normalt. Men landslagsledningen har inte lagt upp någon minut tidtabell för lejonspelarna för förmiddagen.

Klockan 9.50 åker bussen från spelarhotellet, innan det är det fritt fram för spelarna att ladda upp individuellt.

En del spelare vaknar, tar sig en kort joggingrunda innan frukosten och försöker sedan koppla av en stund innan de sätter sig på bussen. Någon annan äter först frukost, tar det lugnare på hotellet för att sedan köra för fullt under uppvärmningen i hallen. Någon kanske väljer att väcka kroppen på något annat sätt; en varm dusch, en kall dusch eller varför inte ett kort fysiskt träningspass på det egna rummet.

– Det är väldigt individuellt vad spelarna vill göra inför en sådan här tidig match. Därför får de också sköta morgonens uppvärmning själva. Jag vet att Ryssland och Tjeckien brukar köra gemensamma uppvärmningar också inför dagsmatcher men jag litar på att mina spelare vet bäst vad som passar dem, sade landslagstränaren Lauri Marjamäki på måndagen.

Pekka Jormakka talade om att man får ta uppvärmningen på isen inför matchen som vanliga morgonträningar med större intensitet medan Mikael Granlund talade om att han är van vid att väcka kroppen inför dagsmatcher eftersom han spelat många sådana i NHL.

Marjamäki hade inte vid lunchtid på måndagen bestämt sig när klockan ringer på tisdagen. Men då den gör det har han redan matchgenomgången med laget bakom sig.

– Det lönar sig inte att säga så mycket åt spelarna inför den tidiga matchen. Jag går in i omklädningsrummet sju minuter före matchstart och då gör vi en sista kort genomgång. Men alla är nog redo för match redan då, säger han.

Men det är inte bara spelarna och lagledningen som måste anpassa sina rutiner för lunchmatchen. Ett snabbesök på vid det här skedet ökända Sisu Klubi i hjärtat av Herning visar att också lejonsupportrarna varit tvungna att tänka om.

– Vi brukar ju normalt vakna vid den tiden, säger en Olli som sitter med en öl framför sig i sommarvärmen.

Hans kompisar håller med honom.

– Det här blir första gången vi måste komma ihåg att sätta väckning på telefonen.

Men det finns de som tar sin uppgift på ett betydligt större allvar än Ollis gäng.

– Du kan kalla mig Markus, säger en kille då jag presenterar mig och frågar vad han heter.

Hans bordssällskap ser först oförstående ut. Sedan brister de ut i skratt.

– Hyvä Jussi! ropar en av dem.

– Vi måste vakna tidigt i morgon. Vi har också rutiner och ritualer att följa inför matchen. Vi brukar komma hit till uteserveringen på eftermiddagen och sedan åka till hallen en så att vi är där en timme före matchstart.

Efter en stunds uträkningar kommer killarna fram till att de brukar vara på uteserveringen fyra timmar före matchstart.

– Haha, då måste vi ju vara här klockan tie på morgonen, säger en av killarna och tar en stor klunk av sin iskalla öl.

– Du kan ju inte räkna, utbrister en annan.

– Vi måste vara här klockan nie, fortsätter han och river ner skrattsalvor runt bordet.

Jag låter bli att påpeka att de borde infinna sig på Østergade redan strax efter åtta på morgonen om rutinerna ska vara de samma som under tidigare matchdagar. Det kanske är bättre att de väntar till klockan nie.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00