Tidig sorti för Liukkonen

Arkivbild. Ari-Pekka Liukkonen får packa och återvända till Finland från VM i Gwangju. Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Både Ari-Pekka Liukkonen och Riku Pöytäkivi har gjort sitt i sim-VM i Gwangju. Nu fortsätter endast de blåvita damerna kämpa om medaljer.

Ari-Pekka Liukkonens färd på 50 meter fritt fick ett abrupt slut då finländaren slogs ut redan i försöksheaten. Den regerande VM-sexan kunde inte förnya sin finalplats från Budapest två år tidigare och slutade 21:a med tiden 22,33.

– Loppet flöt på i och för sig. Starten var långsam och att komma i mål gick dåligt, det träffade inte rätt, kommenterar Liukkonen till Simförbundet.

Att man dessutom tog om starten försvårade loppet ytterligare för Liukkonen som lidit av ryggproblem.

– På grund av ryggen har jag inte inom loppet av ett år kunnat träna starter. De enda jag gjort har varit i tävlingar.

För en plats i semifinalen skulle det ha krävts en tid under 22,21. Liukkonen simmade sitt säsongsbästa, 22,06, i FM-tävlingarna i Esbo i slutet av juni. Han måste fortfarande förbättra med fem hundradelar för att nå A-gränsen till OS i Tokyo.

– Som helhet var detta en helt bra säsong vad beträffar träning i bassängen. För varje tävling förbättrades också resultaten och tiden här blev inte mycket ifrån FM-farten, vilket förmodligen starten förorsakade. Nu blev prestationen något bristfällig och det är synd, men inte var det någon flopp heller, förklarar Liukkonen.

Också Riku Pöytäkivi har gjort sitt i VM i Gwangju. Fjärilsimmaren kom inte vidare ur försöken på 50 meter under mästerskapens inledande dag och så blev ödet också för Pöytäkivi på 100 meter. Slutplaceringen var 33:e och tiden, 53,62, låg över en sekund från kravet till semifinal.

– De första 50 metrarna var avslappnade, men även om det inte kändes som att man skulle ha tappat fart räckte det inte till slut, analyserar Pöytäkivi.

Jallow och Lahtinen i god fart

Samtliga blåvita damer fortsätter däremot sina VM ända till söndag då Finland deltar i medleystafetten 4x100 meter. I går simmade både Mimosa Jallow och Laura Lahtinen, och resultatet för båda var sorti redan efter försöken.

Jallow simmade 50 meter fjäril som sitt tredje lopp för mästerskapen och var tillfreds med prestationen och tiden 26,62.

– Jag är helt nöjd, det var ett stabilt och helt lopp och jag har inte klarat av att simma fortare så hemskt många gånger. Det kunde ha gått sämre, säger Jallow.

Jallow blev tre tiondelar från avancemang. Endast en gång har hon lyckats simma en bättre tid än semifinalskravet – förra sommaren då hon satte nationsrekord med tiden 26,24.

Den 16-åriga Lahtinen i sin tur lyckades inte med att sätta ett tredje rekord för mästerskapen. På 800 meter fritt platsade hon 31:a. Tiden 8.54,94 blev snäppet under två sekunder från finländarens personbästa.

– Det är en av de bästa tiderna jag gjort, men simningen kändes inte lika bra som under uppvärmningen. Jag försökte att inte bry mig, men under de sista 200 metrarna började tekniken svika, säger Lahtinen om sin fjärde start i Sydkorea.

Ännu ungefär 200 meter före mål upprätthöll Lahtinen en takt som skulle ha betytt nytt personbästa. Lahtinen simmade tidigare under VM nytt nationsrekord på både 200 meter fjäril och 400 meter fritt.

– Matti (Mäki) gestikulerade från läktaren att mera fart och sparkar och jag försökte ta ut ännu mer men det kändes som att med mer sparkar skulle kroppen sjunka.

I morgon simmar Jallow 50 meter fritt och Ida Hulkko och Jenna Laukkanen 50 meter bröstsim i Gwangju.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning