Tidig leverans ska locka näthandelskunder – paketautomater har placerats ut i huvudstadsregionen

Pakettipistes första automat placerades ut i köpcentret Kaari tidigare i veckan. Före slutet av oktober ska 300 paketautomater finnas runtom i landet. Bild: Pakettipiste

– Tidig distribution gör att kunden kan få sitt inköp på mindre än ett dygn, säger Juha Teiniä på Pakettipiste, som är en ny tjänst för paketdistribution. De första paketautomaterna har placerats ut i huvudstadsregionen nu i veckan.

I över hundra år har Lehtipiste distribuerat tidningar och tidskrifter till affärer och kiosker. I takt med digitaliseringen har efterfrågan på tryckta tidningar minskat, samtidigt som näthandeln växer kraftigt. Det har fått företaget att ge sig in på marknaden för paketdistribution, med hjälp av självbetjäningsautomater.

Den här veckan har de första Pakettipiste-automaterna placerats ut i köpcentren Kaari, Sello och Iso Omena, och inom oktober ska 300 paketautomater finnas runtom i landet. Geografiskt ligger tyngdpunken dock på huvudstadsregionen samt Åbo och Tammerfors. Automaterna placeras i köpcenter eller i andra knutpunkter där många människor rör sig under en stor del av dygnet.

– Lehtipiste har erfarenhet av distribution till 6 000 försäljningsställen runtom i landet, sex dagar i veckan. Paketautomaterna smälter bra in i det här nätverket, säger Pakettipistes försäljningsdirektör Juha Teinilä.

Den ökande näthandeln har de senaste åren gett upphov till en rad nya leveranstjänster i Finland. Posten har i flera år haft sina självbetjäningsautomater medan olika kurir- och fraktföretag samarbetar med till exempel R-kiosker och affärskedjor. Enligt Teinilä är snabbheten Pakettipistes vapen i konkurrensen. Det är just där kampen om kunderna står i framtiden, säger han.

– Vår egen distribution levererar paket till automaterna redan från klockan 5 på morgonen, sex dagar i veckan. Det kan betyda att leveranserna kommer fram mindre än ett dygn efter beställningen, om nätbutiken är snabb. Beställer man en produkt på eftermiddagen kan den vara framme i automaten följande morgon.

Tidig leverans betyder inte att kunden blir väckt vid 5.30, men efter klockan 7 kommer ett textmeddelande om att varan kan hämtas.

Förutom Pakettipistes egen distribution samarbetar tjänsten med Matkahuolto, Postnord och DHL Express. Det här är logistikföretag som i första hand täcker europeiska nätbutiker, men förhandlingar är på gång med fler kurirföretag.

– DHL Express har redan ett eget litet nätverk av paketautomater i Finland, men vill få större räckvidd via oss, säger Teinilä.

Den som beställer via nätet kan ofta välja mellan 3–4 alternativa leveranssätt beroende på var man bor. Huruvida man får sin försändelse levererad till någon av Pakettipistes automater beror på vilka logistikföretag nätbutiken har avtal med.

Finns det plats för ännu en aktör i branschen?

– För en helt ny aktör kunde det vara svårt, men vi har ett färdigt distributionsnätverk. Samtidigt växer näthandeln kraftigt och kunderna frågar efter nya distributionsalternativ. Redan den årliga tillväxten inom näthandeln i Finland räcker till för en ny aktör.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning