Tichanovskaja: "Ställer inte upp vid nyval"

En stillbild från statlig belarusisk tv visar Aleksandr Lukasjenko, beväpnad och iförd skottsäker väst, nära presidentpalatset i Minsk den 23 augusti. Bild: TT-AP

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja skulle inte ställa upp i ett belarusiskt nyval. Samtidigt kommer uppgifter om att medlemmar ur oppositionen gripits.

Två medlemmar i det övergångsråd som bildades av Svetlana Tichanovskaja i förra veckan har gripits, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Olga Kovalkova och Sergej Dylevskij greps på måndagen nära en fabrik i Minsk där de anklagas för att ha försökt organisera en protest, enligt ett uttalande från rådet.

Gripanden har bekräftats av stadens polisdepartement.

Kräver frisläppanden

I förra veckan inledde Belarus riksåklagare en brottsutredning mot övergångsrådet, efter att ha kallat det ett "hot mot den nationella säkerheten".

Svetlana Tichanovskaja, som sedan valet den 9 augusti befinner sig i exil i grannlandet Litauen, säger i en intervju med den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza att hon hoppas att dialog mellan regeringen och rådet kan komma i gång så snart som möjligt.

En demonstrant håller en skylt med texten "det finns ingen tvål i världen som tvättar bort människors blod" under den stora protesten i Minsk 23 augusti. Bild: Evgenij Maloletka/TT-AP

– Det första villkoret är dock frisläppandet av politiska fångar. Om regeringen håller med, betyder det att dialog har inletts, säger hon till tidningen.

"På affärsresa"

Samtidigt uppger Tichanovskaja att hon inte kommer att ställa upp om det blir nyval i landet, utan hoppas på en framtida karriär inom en människorättsorganisation. Däremot kommer förhoppningsvis hennes make, Sergej Tichanovskij, att kandidera.

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja under ett möte med Litauens premiärminister Saulius Skvernelis i Vilnius 20 augusti. Under helgen bildade 50 000 litauer en mänsklig kedja till den belarusiska gränsen i solidaritet med grannlandet. Bild: Lithuanian Prime Minister's Office/TT-AP

– Jag planerade aldrig att vara där jag är i dag. I dag är det min plikt, men politik är inte för mig, säger Tichanovskaja, som tog makens plats när hans kandidatur till presidentvalet i augusti inte godkändes.

Tichanovskij har sedan dess fängslats, släppts och fängslats igen. Han är än i dag frihetsberövad. Till Gazeta Wyborcza säger Svetlana Tichanovskaja att parets två barn inte vet att deras mamma är ansiktet utåt för den revolution som nu skakar Belarus – och inte heller att pappan sitter i fängelse.

– Jag säger att han är på affärsresa och snart kommer tillbaka. Barnen saknar honom så mycket.

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator. Hans utrikespolitik har till största delen varit starkt prorysk, även om relationen till den ryske ledaren Vladimir Putin inte minst den senaste tiden varit ansträngd.

Några av Lukasjenkos främsta utmanare genom åren har försvunnit spårlöst och antas vara döda, däribland den tidigare vice premiärministern Viktor Hantjar och inrikesministern Jurij Zacharenko. Andra har misshandlats eller kastats i fängelse.

Efter presidentvalet i tidigare i augusti, då Lukasjenko utropade sig som segrare, utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

EU har meddelat att man inte accepterar valresultatet och betraktar Lukasjenkos anspråk på makten som illegitimt.

Källa: NE

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning