Tiangong-1 brann upp i atmosfären

Bild: EPA / FRAUNHOFER FHR / HANDOUT

Den kinesiska rymdstationen Tiangong-1 brann upp på sin väg mot jorden, meddelar landets rymdmyndighet.

Det mesta av stationen brann upp över de mellersta delarna av södra Stilla havet, enligt ett uttalande från myndigheten.

Det hade tidigare uppgetts att den skulle komma in i atmosfären i närheten av Brasiliens kust nära storstäderna São Paulo och Rio de Janeiro.

Återkomsten har bekräftats av motsvarande myndigheter i Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Sydkorea och Storbritannien.

Nordväst om Tahiti

De få kvarvarande delarna av Tiangong-1 tros ha landat i havet runt 10 mil nordväst om Tahiti, enligt Brad Tucker, astrofysiker vid Australian National University.

– Små bitar har definitivt klarat sig till jorden, säger han.

Han lägger till att trots att bara runt tio procent klarat sig ända ned så handlar det om runt 700–800 kilo.

– Antagligen är bråten i havet, och även om folk råkade hitta den så ser det bara ut som skräp i havet som är spritt över ett enormt område på tusentals kvadratkilometer.

Sedan 2011

I fredags uppgav Peking att det var osannolikt att några större bitar skulle nå marken, och det har framhållits att stationen inte skulle orsaka några skador när den kom tillbaka till jorden.

Den europeiska rymdorganisationen ESA har tidigare uppgett att rymdstationen antagligen skulle brytas i bitar över vatten. Enligt ESA var sannolikheten att någon skulle träffas av en bit av Tiangong-1 tio miljoner gånger mindre än den årliga risken att träffas av blixten.

Rymdstationen Tiangong-1 var Kinas första och har legat i omloppsbana sedan 2011, men bränslet började ta slut och den hade spelat ut sin roll. Planen var inledningsvis att den skulle avvecklas 2013 men den har de senaste åren fått nya uppdrag flera gånger.

Kinesiska tidningen Global Times skriver på måndagen att internationella medier skrivit mycket om rymdstationens återkomst på grund av andra länders avundsjuka på den kinesiska rymdindustrin.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning