Thunberg till Merkel: Våga tänka långsiktigt

Klimataktivisterna Greta Thunberg och Luisa Neubauer efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bild: Markus Schreiber/AP-TT

"Var modiga nog att tänka långsiktigt". Det var ett av budskapen från den svenska klimataktivisten Greta Thunberg när hon träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Greta Thunberg togs emot av Angela Merkel i Berlin på torsdagen. Mötet, som pågick i en och en halv timme, skedde på initiativ av Thunberg och hennes rörelse Fridays for future.

Merkel sade sig vara glad över att kunna välkomna 17-åringen och tog tillfällen i akt att förklara Tysklands klimatambitioner under landets EU-ordförandeskap, unionens mål om att uppnå klimatneutralitet 2050 och målen om minskade utsläpp av växthusgaser till 2030.

Enorm möjlighet

Efter mötet sade Thunberg att förbundskanslern varit vänlig och mycket trevlig men också att hon har ett stort ansvar, och en enorm möjlighet, i klimatfrågan.

– Vad det handlar om är att vi alla börjar hantera klimatkrisen som vi hanterar alla andra kriser, säger Thunberg.

– Vad vi vill ha är ledare. Vi vill att folk växlar upp, att våga kliva ut ur sina bekvämlighetszoner, att prioritera framtiden och vara modiga nog att tänka långsiktigt, fortsätter hon.

"Klara mål"

Med på mötet var även tre andra unga klimataktivister från Tyskland och Belgien, däribland tyska Luisa Neubauer. Hon sade att Merkel trots allt sagt sig vara villig att få saker gjorda under det tyska ordförandeskapet.

– Ändå, till slut, handlar det om gemensamma budgetar, det handlar om mycket klara mål, det handlar om mängder och siffror och om att vi behöver åtgärder mer än riktigt trevliga och stora ord, säger Neubauer.

Enligt en regeringstalesperson var Merkel och aktivisterna eniga om klimathotets inverkan på världen och att industrialiserade länder har ett särskilt ansvar för att hantera det.

– Basen för detta är den kontinuerliga implementeringen av Parisavtalet, säger talespersonen.

I dagarna är det två år sedan Greta Thunberg inledde sina skolstrejker för klimatet utanför Sveriges riksdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning