Thunberg och Trump bland hundratals nominerade till Nobels fredspris

Greta Thunberg och Donald Trump är båda nominerade till Nobels fredspris. Arkivbild. Bild: Paul White, Evan Vucci/TT-AP

Greta Thunberg och Donald Trump är några av de mer än 300 personer som nominerats till årets Nobels fredspris.

329 nominerade är ovanligt många, det tredje högsta antalet hittills. Rekordåret var 2016 då man hade hela 376 nomineringar.

– Det visar att det finns ett stort internationellt intresse för Nobels fredspris. Det visar antagligen också att det finns ett stort antal olösta konflikter, krig och problem för mänskliga rättigheter runt om i världen, säger den norska Nobelkommitténs sekreterare Olav Njølstad.

Andra nominerade, utöver Greta Thunberg och Donald Trump, är Världshälsoorganisationen WHO, Internationella vaccinalliansen Gavi och det globala vaccinprogrammet Covax.

– Det har varit ett speciellt år, präglat av covid, och det vore konstigt om det inte avspeglades i nomineringarna, säger Njølstad.

Mottagarna av Nobels fredspris väljs, i enlighet med Alfred Nobels testamente, av den norska Nobelkommittén som i sin tur utses av det norska parlamentet stortinget.

Kommittén bildades i april 1897, men kunde dela ut sitt första pris först 1901, då till Henry Dunant, schweizisk grundare av Röda Korset, samt franske fredsaktivisten Frédéric Passy. Första kvinna att prisas var österrikiskan Bertha von Suttner 1905.

Priset ska enligt testamentet gå till "broderskap mellan nationer, avskaffande eller minskande av arméer och för att upprätthålla och främja fred i världen". Pristagaren ska vara nominerad utifrån senast den 31 januari eller av någon av ledamöterna vid Nobelkommitténs första efterföljande sammanträde. I år har 211 enskilda personer och 107 organisationer nominerats.

Världsdelsmässigt har Europa 48 individuella pristagare, Nordamerika 24, Asien 19, Afrika 12 och Sydamerika 3.

Äldsta vinnare hittills är polsk-brittiske Jospeh Rotblat, som var 87 år när han prisades 1995.

Yngst hittills är pakistanska Malala Yousafzai, som prisades som 17-åring 2014.

Även pressfrihetsorganisationerna Reportrar utan gränser och Kommittén för skydd av journalister finns bland de nominerade, precis som den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja och ryske Aleksej Navalnyj.

Förra året tilldelades FN:s livsmedelsprogram WFP Nobels fredspris.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning