Thunberg manifesterar i USA – "nu strejkar jag här"

Greta Thunberg (mitten) deltar i en klimatmanifestation vid FN-högkvarteret i New York. Bild: Bebeto Matthews/TT-AP

Från Mynttorget i Stockholm till FN-högkvarteret i New York. Klimataktivisten Greta Thunberg fortsätter sina manifestationer för klimatet på andra sidan Atlanten.

Under enormt medieuppbåd demonstrerar Greta Thunberg tillsammans med amerikanska ungdomar vid FN-högkvarteret i New York.

– Sedan ett år tillbaka har jag strejkat varje fredag och nu är jag här, så nu strejkar jag här, säger Greta Thunberg till medier på plats.

Hennes ankomst till USA har väckt ytterligare liv i det redan stora intresset för den svenska 16-åringen.

"Flytta på er"

Flera gånger har arrangörerna bett medier flytta på sig för att göra plats åt de många ungdomar som deltar i manifestationen. "Flytta på er" används till och med som slagord bland de deltagande ungdomarna.

På tusentals platser världen över, fler än 300 av dem i USA, manifesterar ungdomar under fredagen för klimatet, enligt sajten fridaysforfuture.com.

– Vi är här för att sätta fart på rörelsen inför 20 september där vi även bjuder in vuxna att manifestera med oss, säger en av arrangörerna av dagens aktion, under stort jubel från ungdomarna på plats.

Stor manifestation

20 september – fredagen före FN:s klimattoppmöte i New York den 23 september – planeras en stor global klimatmanifestation. Senare på fredagskvällen och på lördagen samlas ungdomar, klimataktivister och andra för att börja tillverka skyltar och banderoller, enligt sajten 350.org.

Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan för att bland annat delta vid klimattoppmötet i New York och vid klimatkonferensen COP25 som hålls i december i Chile, dit hon planerar åka med buss och tåg.

Greta Thunberg anlände till New York med båten Malizia II i onsdags. Bild: Mary Altaffer/TT-AP

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning