Thunberg inför toppmöte: EU singlar slant

Miljöaktivisten Greta Thunberg möter EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto. Bild: Jessica Gow/TT

Det som EU kallar ett ambitiöst klimatmål är i själva verket en kapitulation, menar svenska aktivisten Greta Thunberg inför ett möte med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Greta Thunberg får en chans att påverka EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen alldeles inför helgens tunga toppmöte om coronastöd och nästa långtidsbudget.

Svenskan är en av fyra unga klimataktivister som von der Leyen pratar med på torsdagskvällen.

Thunberg och belgiska Anuna de Wever deltar i mötet via dator, medan tyska Luisa Neubauer och belgiska Adélaïde Charlier finns på plats hos von der Leyen, meddelas från EU-kommissionen.

"Singlar slant"

EU-kommissionen lanserade i vintras en "grön giv", med målet att göra EU klimatneutralt till år 2050.

Men den gröna given innebär att EU singlar slant om planetens framtid, enligt ett öppet brev som de fyra aktivisterna publicerat inför toppmötet.

"Nollutsläpp till år 2050 för EU – liksom för andra ekonomiskt privilegierade delar av världen – innebär en kapitulation. Detta mål är baserat på en koldioxidbudget som bara ger 50 procents chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius", står att läsa i brevet som skickats till samtliga EU-ledare och publicerats på nätet.

Björk och Malala

Bland de hittills drygt 3 000 undertecknarna finns utöver en lång rad forskare även aktivister som pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai, samt kultur- och nöjespersonligheter som Leonardo DiCaprio, Björk och Margaret Atwood.

Hur mycket pengar som ska satsas på klimatåtgärder i EU och på vilket sätt kommer till stor del att avgöras av helgens toppmöte om nästa långtidsbudget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning