Greta Thunberg i Davos: Vårt hus brinner

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg i Davos. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

– Vi ber att ni agerar som om ni älskade era barn.Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg riktade in sig på näringslivets och världens politiska ledare när hon talade vid Världsekonomiskt forums årsmöte i schweiziska Davos.

– Vårt hus brinner fortfarande, er handlingsförlamning är som olja på lågorna, sade den 17-åriga aktivisten när hon tog till orda på det direktsända mötet strax efter lunch.

– Antingen gör ni det här eller så förklarar ni för era barn varför ni gav upp 1,5-gradersmålet.

Thunberg var lågmäld men välartikulerad när hon lade till att hennes generation inte kommer att ge upp.

Lyssnad på?

Den svenska aktivisten är ett av toppnamnen när tusentals ledare från den ekonomiska och politiska eliten samlas i Davos. Redan tidigare på dagen var hon med i ett panelsamtal.

– Vi slåss alla för miljön och klimatet. Om man ser det från ett större perspektiv har i princip inget gjorts. Det kommer att krävas mycket mer än så här. Det här är bara början, sade hon då.

Flera andra unga aktivister deltog också i samtalet.

Greta Thunberg hävdade att världens regeringar inte inser vikten av klimatkrisen. Det faktum att hon blir lyssnad på är inte är samma sak som att det leder till förändring, påpekade Thunberg, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag är inte den som borde klaga på att inte höras, sade hon och möttes av skratt från publiken.

– Jag hörs hela tiden. Men vetenskapen och unga människors röst är inte i samtalets centrum.

Det är andra året som Thunberg deltar vid Världsekonomiskt forum. Ett annat affischnamn vid mötet är USA:s president Donald Trump, som har uttryckt stark skepticism till klimatförändringarna. I sitt tal gick han till angrepp mot "domedagsprofeter" och "överdriven pessimism" i klimatdebatten, i ett uttalande som kan tolkas som kritik mot Thunberg.

Det finns inga direkta planer på att Thunberg och Trump ska träffas.

Protest i Davos

Världsekonomiskt forums egen rapport om globala risker kom i förra veckan och varnade för att "klimatförändringarna slår till hårdare och snabbare än många väntade sig".

– Det handlar om oss och framtida generationer och om dem som har drabbats i dag, sade Thunberg i sitt tal.

– Vi måste ta in vetenskapen i samtalet.

Greta Thunberg, som sedan i augusti 2018 så gott som varje fredag skolstrejkat för klimatet, har inspirerat tiotusentals unga världen över att engagera sig. Senare på dagen ska en klimatprotest hållas i Davos.

Aktivisten Greta Thunberg, som nyligen fyllt 17 år, blev känd när hon i augusti 2018 satte sig utanför riksdagen i Stockholm med ett plakat med budskapet "Skolstrejk för klimatet".

Hon strejkade varje skoldag fram till riksdagsvalet den 9 september. Sedan dess har hon strejkat varje fredag och sagt att hon tänker fortsätta till dess att svensk politik är i linje med det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015.

Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen har tiotusentals ungdomar strejkat för klimatet. Uppmärksamheten har bland annat fört henne till EU-parlamentet och till påven i Rom. Hon har även prytt omslaget till Time Magazine som en av världens hundra mest inflytelserika personer och blivit nominerad till Nobels fredspris.

Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan. I höstas talade hon vid FN:s klimattoppmöte i New York. Av klimatskäl vägrade hon att flyga och genomförde därför en två veckor lång, uppmärksammad seglats till USA. Därefter reste hon runt i USA och Kanada och deltog i lokala klimatprotester.

Greta Thunberg tog sig sedan tillbaka till Europa på katamaranen "La Vagabonde" och talade på klimatkonferensen COP25 i Madrid i Spanien.

I december utnämndes hon till årets person av Time Magazine för att ha "larmat om mänsklighetens rovdjursliknande förhållande till det enda hem vi har".

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning