Thomas mot tourseger efter bra tempoetapp

Walesaren Geraint Thomas är mycket nära titeln i Tour de France anno 2018.Bild: Marco Bertorello / AFP / Lehtikuva

Geraint Thomas imponerade stort när han med en bra tempoetapp i årets Tour de France såg till att ha en trygg ledning inför söndagens avslutningsetapp till Paris. Thomas blev trea och hans ledning är nu 1.51 till tvåan Tom Dumoulin vilket gör att slutsegern i stort sett är klar.

Frågan var om medaljtrion på tempo från VM i Bergen 2017 som innehade platserna två, (världsmästaren Tom Dumoulin), tre (VM-tvåan Primoz Roglic) och fyra (trean Chris Froome) i totalen inför den sista etappen skulle kunna utmana Geraint Thomas om totalledningen. Men årets enda tempoetapp på touren var en ovanligt kuperad sådan. Det gjorde det tuffare för tempospecialisterna som gärna vill ha en flackare etapp där de bara kan mala på i samma tempo och plocka tid.

Nederländaren Tom Dumoulin behövde ta in 2.05 på Geraint Thomas när han gav sig ut i Saint-Pee-sur Nivelle för att cykla de 31 kilometerna till Espelette. Men Thomas, som är brittisk tempomästare, tänkte förstås inte släppa den gula ledartröjan ifrån sig.

Efter 15 minuters cykling hade walesaren dessutom mycket tur när han i en skarp högerkurva fick ett kast på cykeln men lyckades hålla balansen. Ett fall där kunde ha satt stopp för segerdrömmen. I stället trampade Thomas vidare på sina extremt tunga växlar och utökade ett tag sitt försprång. Men på slutet såg han ut att hålla igen lite för att inte riskera ett fall.

Dumoulin vann därför etappen, knappt före Froome och Thomas åkte i mål som trea, 14 sekunder bakom och är nu 1.51 före Dumoulin.

Nu återstår endast söndagens avslutande etapp från Houilles till Paris och paradgatan Champs-Elysées. En platt etapp där få väntar sig några större förändringar i toppen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00