Thomas förste walesare att vinna touren

Bild: Lehtikuva/Marco Bertorello

I flera år såg Geraint Thomas som hjälpryttare till att Chris Froome tog hem slutsegern i Tour de France.

Men som 32-åring kunde walesaren på söndagen rulla in på Champs-Elysées som slutvinnare av årets upplaga av cykelklassikern.

Det var på den elfte etappen, en bergsetapp upp till Le Grand-Bornand som Thomas tog över den gula ledartröjan och efter en vilodag stärkte han sin ledning genom att vinna tolfte etappen upp till Alpe d'Huez.

Slutsegern säkrades när han på lördagens tempoetapp bara tappade 14 sekunder till världsmästaren i tempo, tvåan Tom Dumoulin, och därmed hade hela 1.51 tillgodo inför slutetappen in till Paris.

– Jag har vunnit touren, mannen! Jag kan inte prata. Det är bara otroligt, sade en gråtandes Thomas trots att en etapp återstod.

Söndagens 116 kilometer från Parisförorten Houilles till Champs-Elysées och nio varv där blev en ren njutning för Thomas som inte behövde oroa sig för att tvåan Dumoulin eller trean Chris Froome, lagkompisen i Team Sky, skulle göra någon attack på slutsegern.

Vinnare av 21:a och sista etappen blev norrmannen Alexander Khristoff som vann en tuff spurt.

Thomas är förste walesare att vinna Tour de France och tredje britt efter Bradley Wiggins 2012, och Chris Froome 2013, 2015, 2016, 2017.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46