Thodesen: Vår taktik fungerade perfekt

Hannu Patronen och Tero Mäntylä hörde till matchens giganter. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

– Vi vet att vår press fungerar då vi gör det enhetligt och som planerat.

Det säger mittfältskämpen och kultspelaren Jukka Halme efter att HIFK mer än välförtjänt fått med sig ligasäsongens första poäng efter 1-1 mot HJK.

Halme hörde tillsammans med bland andra Nikolas Saira och Tiquinho till de som var överallt på planen.

I den 24-årige Tiquinho kan HIFK ha en matchvinnartyp på gång.

– Han är bäst på plan och gör ett jättejobb åt båda hållen. Då han kom till oss var han inte i särskilt bra fysisk form men han blir bättre och bättre för varje dag som går, säger en väldigt nöjd Tor Thodesen, tränare i HIFK.

HJK kom ingen vart alls i första halvlek. Ett alldeles för långsamt och förutsägbart passningsspel vållade inte HIFK några som helst problem under inledande 45 minuter. Då HJK:s press dessutom var både slö och osynkroniserad kunde de stjärnprydda under ledning av utmärkta Hannu Patronen tämligen enkelt hålla de mesta mästarna på mattan före paus.

- Vi har vissa strukturella problem i vårt spel i första halvlek. Vi försöker rätta till dem efter paus men lyckas bara kontrollera matchbilden i korta sjok. Jag är inte alls nöjd, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo vars favorittippade lag spelade sin tredje oavgjord match i följd.

Klubi lämnade en blek bild efter sig.

– HIFK är mer laddat än vi och får med sig mera känslor på planen. Det tar sig uttryck i att de vinner fler närkamper än vi. Vi måste förbättra vårt spel, det här helt klart, säger Lehkosuo.

Lehkosuo är närmast besatt av att skapa numerära överlägen ute på planen och det här med att spela sig förbi motståndarnas första press känns ibland heligt i Lehkosuos taktikböcker.

– Vi visste hur HJK gillar att spela. De tycker om att trilla boll nära sitt eget straffområde. Vår taktik fungerade bra, säger Halme.

HIFK kom igen efter Akseli Pelvas 1-0. Tiquinho fanns på plats och satte kvitteringen.

– Oj vad det målet kändes bra. Vi har inte riktigt haft flytet på vår sida men vi är på gång. Speltaktiskt kan vi inte göra en mycket bättre match. Killarna gör ett grymt jobb, säger Thodesen.

HIFK har sett lite oenhetligt ut inledningsvis men derbyt var ett klart fall framåt.

– Vi hade poängterat derbyts betydelse för de nya spelarna och det verkar som att alla lyssnat. Att knipa ett poäng av HJK känns alltid bra, säger Halme,

1-1 var, sett till utgångspunkten, en halv seger för HIFK. En del av HJK-anhängarna tackade sitt lag genom att bua efter slutsignalen.

– Vi är för långsamma framåt och får inte fart på bollen, säger Nikolai Alho i HJK i en tämligen korrekt analys av hemmalagets insats.

HJK var grått, långsamt och förutsägbart. HIFK visade nu en kämpaglöd och inställning som det går att bygga vidare på.

Mål: 49 min Akseli Pelvas 1-0, 65 min Tiquinho 1-1.

Publik: 10 251.

HJK 5 2 3 0 5-3 9

Ilves 3 2 1 0 3-0 7

SJK 4 2 1 1 3-2 7

IFK M 3 2 0 1 6-3 6

FC Honka 3 2 0 1 6-4 6

FC Lahti 3 1 2 0 5-4 5

FC Inter 4 1 1 2 5-6 4

RoPS 4 1 1 2 4-6 4

KuPS 4 0 3 1 5-8 3

VPS 3 0 2 1 3-4 2

HIFK 3 0 1 2 1-3 1

KPV 3 0 1 2 2-5 1

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning