Thodesen är sugen på fortsättning i HIFK, men vill ha besked i augusti: "Ägaren bestämmer"

Tor Thodesen säger att han är väldigt intresserad av att fortsätta som HIFK-tränare om klubben vill förlänga med honom. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Tor Thodesen har gjort ett utmärkt jobb i HIFK, men hans framtid i klubben är oklar. Norrmannen vet inte om hans tränarstil passar den kinesiske ägaren.

HIFK:s fotbollsår har krängt hit och dit. Från förlustsviten i vintras, via kaoset när den kinesiske affärsmannen Lucas Jin Chang blev ny majoritetsägare i maj till en resultatmässigt fin sommar.

Nu när hösten närmar sig har lugnet inte infunnit sig. Några dagar före den viktiga matchen mot FC Inter samlade tränaren Tor Thodesen laget i en ring inför en träning och tog till orda.

Han välkomnade det nya tillskottet Robert Kakeeto – en mittfältare från Ålborg – och meddelade efter det att Jakob Dunsby lämnar laget. Det är en försvagning inför hösten.

Thodesen nämnde också att han inte vet om han är den nye ägarens framtidsnamn. Hans avtal med HIFK sträcker sig över den här säsongen.

Efter träningen utvecklar Thodesen sina tankar.

–  Jag pratade med ägaren två gånger i maj. Mitt intryck är att han var mest intresserad av att höra vilken slags tränare jag är och vad jag står för. Utöver det har jag inte haft någon kontakt med honom. Inga samtal, mejl eller meddelanden.

Har ägarbytet påverkat laget på något sätt?

–  I det dagliga arbetet har inte spelarna eller tränarna märkt något. Klubbens ordförande och sportchef har mer dialog med honom. Min uppfattning är att vi pratade väldigt lite om det i laget. Vi har inte med det att göra.

–  Vi märker att ekonomin är lite bättre. Till exempel kan vi resa till Kuopio dagen före match.Men HIFK är fortfarande beroende av att ta in spelare smart. Vi köper inte loss spelare.

Ordföranden nöjd med resultaten

Norrmannen har gjort succé i HIFK. Han säger att han är intresserad av en fortsättning om klubben lägger fram ett kontraktsförslag.

–  Jag har fått tecken om att klubbens styrelse och dagliga ledning gärna vill ge ett erbjudande för nästa år, men det betyder egentligen ingenting. Ägaren bestämmer. Jag har inte fått några konkreta signaler, och som det ser ut just nu står jag utan kontrakt från november.

Hur ser du på ditt läge?

–  Jag är femtiotre år och ska väl kunna jobba minst tio år till som tränare. Jag har sagt till HIFK att jag ser det som ett tecken på att det inte blir något mer än den här säsongen om det inte kommer något konkret före slutet av augusti.

–  Jag har två månaders uppsägningstid på min lägenhet. Jag behöver veta om jag ska söka ett nytt arbete från november. Jag har inget att gå tillbaka till hemma i Norge. Men nu handlar det bara om att fullfölja den här säsongen på bästa sätt.

HIFK:s styrelseordförande Christoffer Perret säger att lagbygget för nästa säsong är i full gång.

–  Vi känner ingen större oro för vilken serie vi spelar i nästa år. Målet är att det mesta är på plats relativt snart – både när det gäller spelartruppen och tränarstaben. Vi för diskussioner med Tor och förhandlar med honom.

Hur ser du på hans arbete?

–  Sportsligt har det gått över förväntan. Vi var inte så pessimistiska som de värsta kritikerna, men vi var nykomlingar och hade en kort tid för förberedelser. Vi är nöjda med resultaten.

"Inte rädda för någon"

Det står utom all tvivel att Thodesen har bevisat tillräckligt för att få fortsätta. När några omgångar återstår av grundserien nosar HIFK på en plats bland de sex främsta.

Ingen trodde att liganykomlingen skulle avsluta säsongen i den övre slutserien, men laget ligger två poäng efter tabellsexan SJK.

–  Inför premiären visste vi egentligen inte vilken viktklass vi boxades i. Omgivningen talade om att vi hade det sämsta laget. Vi hade många oskrivna kort, säger Thodesen.

–  Jag kände redan i vintras att vi inte var så långt efter. Jag visste hur mycket bättre vi kunde bli, och vi är inte i mål med lagets utveckling.

I de första omgångarna fick Thodesen svar.

–  Efter första matchen tänkte jag "wow, vi kommer att ta poäng". Spelarna höjde sig när vi satt i Seinäjoki och skulle möta ett av de på pappret bästa lagen. Vi såg direkt att de här spelarna inte är rädda för någon.

Nu har ni gett er själva den här chansen. Är HIFK:s säsong lyckad?

–  Mycket kunde ha gått galet, men det har i stället gått bra. Sett till förutsättningarna är säsongen lyckad.

Spelar rakt och aggressivt

Thodesen understryker vikten av spelarnas förbättrade fysik. En del har gjort enorma framsteg sedan i vintras.

–  En grundförutsättning för ett fotbollsproffs är att man är i form. Man ska med handen på hjärtat kunna säga att man tjänar pengar på att använda sin kropp. Den ska vara som en maskin.

–  Man blir inte populär som tränare om man säger att man poängterar fysik och löpning.

Hur mycket har spelarnas fysik förbättrats?

–  En del av spelarna hade rätt utgångsläge, men vissa kunde inte kalla sig fullblodsproffs i vintras. De har gått framåt radikalt mycket och jag har sett deras miner när de har fått testresultaten.

Thodesens HIFK har stångat sig till poäng med ett rakt, intensivt och aggressivt spel. Finliret har satts åt sidan.

–  Vi är inte rädda för att använda våra krafter. Vi spelar som om matcherna skulle pågå en kvart. Det är den försäkringen som vi har. Vi jobbar stenhårt och försöker göra det vi är bra på så ofta som möjligt.

Gillar du att ta i själv också?

–  Haha, jag kan inte påstå att jag är i kanonform. Större delen av min tid går åt till att få andra i form.

–  Men idrotten har funnits med mig hela livet. Jag åkte skidor, friidrottade och spelade fotboll som ung. Uppväxten har skapat karaktär hos mig.

Ville tillbaka till tränarjobbet

Redan i femtonårsåldern visste Thodesen att han ville jobba med idrott som vuxen. Han ville inte ta över sin pappas byggföretag utan satsade på att utbilda sig vid idrottshögskolan i Oslo.

I slutet av studierna ramlade han in i fotbollen av en slump. Osloklubben Lyn behövde en målvaktstränare och Thodesen fick testa en vecka.

–  Då fick jag en fot innanför dörren. Sedan jobbade jag tre gånger mer än det jag fick betalt för. Jag brann för det och ville inget annat i livet.

Sedan dess har han arbetat i flertalet norska klubbar, varit assisterande tränare i Estlands landslag och jobbat med spelarutveckling i en fotbollsakademi i Förenade Arabemiraten.

–  Jag hade en fast anställning vid akademin, men jag stod vid ett vägval. Det är givande att utbilda spelare, men jag saknade pulsen som man får vid matcher. Jag kände mig för ung för att sluta som tränare. Sedan dök huvudtränarjobbet i HIFK upp.

Thodesen skrev på i början av januari. Han har trivts utmärkt i Helsingfors och riktar ett stort tack till sin assisterande tränare Teemu Kankkunen.

–  Han förde upp HIFK i ligan och har en framtid som tränare. Han tog emot mig på bästa sätt från dag ett. Vi har funnit en gemensam linje och utvecklar varandra.

Hög press betalar sig

Thodesen konstaterar att tränarjobbet är ett lagarbete. Det går inte för sig att huvudtränaren är som en envåldshärskare.

–  Jag måste ha bitar som inte är förhandlingsbara, men sedan finns det mycket som man ska diskutera. När man jobbar med människor finns ingen universallösning.

I höstas besökte Thodesen Sandefjords jubileumsfest. Han gjorde succé i klubben i början av 2000-talet och förde bland annat laget till en cupfinal.

–  På festen visades gamla intervjuer med mig. Jag tänkte bara "Vem fan är det där?". Han var så himla säker och visste allt. När jag var yngre gick jag mer rakt på sak.

Åren har slipat bort de vassa kanterna hos norrmannen, men hans stil står stadigt. HIFK kommer att fortsätta att vara aggressivt hela hösten.

–  Inget lag i Finland är så bra på att starta anfall bakifrån att det inte lönar sig att pressa högt. I stora delar av matcherna får vi betalt för det och då har vi kort väg till målet.

Han nämner en statistisk genomgång av Europas fotbollsligor. I Frankrike slås i genomsnitt de kortaste passningarna i en match. Finland är tvåa på listan.

–  Det är ett problem. Det kan se fint ut att hålla bollen på marken, men det går för långsamt i vår liga.

HIFK:s recept för att ta en överraskande plats på övre halvan är åtminstone glasklar. Klara, färdiga, spring.

Samtliga lag har tre eller fyra matcher kvar att spela. Grundserien avslutas den 1 september.

Ilves har ett litet grepp om förstaplatsen, men jagas av fyra lag. Av de lagen är Ilves det enda som har spelat en match mindre.

I kampen om den sista platsen till den övre slutserien finns i första hand SJK, HIFK och FC Lahti. De tre lagen ligger inom två poängs marginal.

I botten av tabellen har segerlösa VPS fyra poäng upp till KPV på kvalplatsen. Vasalagets avstånd upp till RoPS på säker mark är uppe i tio poäng.

De sex första lagen i grundserien avslutar säsongen i den övre slutserien. De sex sista lagen gör upp i den nedre slutserien. De serierna startar den 15 september och där möter alla lag varandra en gång.

Ålder: 53 år.

Kommer från: Nøtterøy, Norge.

Inledde sin tränarkarriär som målvaktstränare i Lyn i början av 1990-talet. Har under årens lopp varit huvudtränare för de norska lagen Norheimsund, Sandefjord, Tønsberg och Moss.

Skrev på ett ettårskontrakt med HIFK i januari. Med fyra omgångar kvar av grundserien i fotbollsligan har HIFK fortfarande chansen att ta en plats i den övre slutserien.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning