Antikroppar efter coronavirusinfektion kvarstår i ett år

Undersökningsresultaten bekräftar att de som haft en allvarlig form av covid-19 har märkbart mer antikroppar efteråt än de som haft en lindrigare form. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Hela 97 procent av de som deltog i Institutet för hälsa och välfärds (THL) studie hade antikroppar mot coronaviruset kvar i kroppen ännu ett år efter att de smittats av viruset.

Majoriteten av dem som haft covid-19 har neutraliserande antikroppar ännu ett år efteråt, visar en färsk studie från Institutet för hälsa och välfärd.

I studien har institutet kartlagt nivåerna av antikroppar ett halvår och ett år efter coronavirusinfektionen.

Hela 97 procent av de som deltog i undersökningen visade sig ha antikroppar fortfarande ett år senare. Däremot kunde man se att antikroppsnivåerna sjönk med tiden. Från testet ett halvår efter coronavirusinfektionen till ett år efter infektionen hade nivåerna sjunkit med en tredjedel.

De som deltog i undersökningen var personer som hade smittats av coronaviruset under våren 2020. De hade inte fått coronavaccin innan undersökningen genomfördes.

Sammanlagt deltog 1 292 personer i provtagningen ett halvt år efter insjuknandet och 367 i följande provtagning ett år efter insjuknandet.

Totalt 15 procent av de som deltog i den första provtagningen hade haft en såpass svår coronavirusinfektion att de behövde sjukhusvård. För den andra provtagningen var motsvarande siffra 13 procent.

Undersökningsresultaten bekräftar att personer som hade haft en allvarlig form av covid-19 har märkbart fler antikroppar efteråt än de som hade haft en lindrigare form.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning