THL:s överläkare om Pfizers vaccinnyhet: "Det här är ett genombrott"

Finlands vaccinationsstrategi torde klarna den 17 november då den ansvariga vaccinationsgruppen samlas nästa gång. Bild: Luka Gonzales/Lehtikuva/AFP

Om drygt en vecka torde Finlands strategi för coronavaccineringar klarna. Ännu är det osäkert vem som i första hand ska vaccineras då ett coronavaccin finns till hands.

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), säger att läkemedelsjätten Pfizers nyhet om coronavaccinet är en utomordentlig nyhet.

Pfizer meddelade tidigare under måndagen att det vaccin mot coronaviruset som bolaget utvecklar, nu i tredje stadiets tester har lyckats förebygga coronasmitta till 90 procent.

– Det här är ett genombrott. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten har slagit fast att ett coronavaccin bör förebygga till 50 procent, men nu ser vi ut att vara uppe i märkbart högre siffror, säger Nohynek.

Hon poängterar ändå att det fortfarande handlar om preliminär information, och att testerna ännu inte är slutförda.

– Pfizer har slagit fast att tester ska göras tills man fått 164 upptäckter, men i nuläget har endast 94 upptäckter skett. Dessutom behövs ytterligare information om vaccinets säkerhet och om smittbenägenheten.

Finlands strategi ännu oklar

Ännu vågar Nohynek inte säga något om när de första finländarna kommer att kunna vaccineras.

En annan fråga som fortfarande är öppen är vem som i första hand ska bli vaccinerad då ett pålitligt vaccin finns till hands.

Den 17 november ska den ansvariga vaccinationsgruppen i Finland samlas, och Nohynek hoppas att mötet kommer att resultera i mer klarhet kring Finlands framtida vaccinationsstrategi.

– Rekommendationen är att alla som vill ha vaccinet också ska få det. I vaccinationsstrategin fastställs sedan vem som i första hand ska ha rätt till vaccin, eftersom det inte kommer att räcka till alla genast.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning