THL: Vart tredje förlossningssjukhus når inte målet

Bild: Roni Lehti

I fjol hade vart tredje förlossningssjukhus färre förlossningar än vad lagen kräver, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

Enligt en förordning från Social- och hälsovårdsministeriet bör varje förlossningssjukhus ha minst cirka tusen förlossningar per år. I fjol fanns det 27 förlossningssjukhus i Finland, och åtta av dem skötte färre än tusen förlossningar.

– Statistiken kan inte direkt tolkas så att födslarna skulle upphöra på dessa sjukhus. Antalet förlossningar är bara ett kriterium, säger planeraren Eija Vuori på THL.

Om ett sjukhus har färre än tusen förlossningar per år måste det anhålla om dispens för att få fortsätta.

Under fjolåret föddes det färre barn än tidigare, enligt THL knappt 56 000. Det var femte året i rad som förlossningarna minskade.

Förstföderskorna i Finland blir allt äldre, i fjol var medelåldern nästan 29 år. Enligt Vuori är det fullt möjligt att förstföderskorna i snitt är över 30 år i slutet av detta decennium.

– I huvudstadsregionen är det så redan, och åldern har hela tiden stigit, säger Vuori.

Var tredje föderska i fjol var överviktig. Av de äldre föderskorna, som var över 35 år, var 40 procent överviktiga. De äldre föderskorna led oftare av graviditetsdiabetes och förlöstes också oftare med kejsarsnitt än yngre.

Riktigt unga mammor är relativt sällsynta på förlossningssjukhusen. Förra året var under två procent av föderskorna yngre än 20 år.

15 procent av mammorna meddelade att de rökte under början av graviditeten. Av dem meddelade nästan hälften att de slutade röka under graviditeten. Antalet gravida rökare som slutat röka under graviditeten har fördubblats under de senaste tio åren.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning