THL: Vaccinmotståndet har inte ökat i stor skala

Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Vaccinmotståndet har inte ökat i en betydandet omfattning under de senaste åren, säger överläkaren Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd THL.

– Det är MPR- alltså mässlingvaccinets täckning man oroat sig för mest. Den har sjunkit ett par procent, men samtidigt har flera andra vacciners täckning ökat. Därför kan man inte säga att vaccinmotståndet ökat i någon större omfattning, säger Puumalainen.

MPR-vaccinets täckning har sjunkit från 97 till 95 procent, medan pneumokock- och rotavirusvaccinernas täckning har stigit till ungefär 94 procent.

Också influensavaccinets täckning har ökat enligt THL:s registeruppgifter och täckningen av barnens kombinationsvaccin är fortsatt god.

Bara en procent totalvägrare

Enligt THL:s enkätundersökningar har andelen familjer som totalvägrar låta vaccinera sina barn redan länge varit en procent, säger Puumalainen.

– Det finns mer av de familjerna som skjuter upp vaccineringarna eller väljer vilka vaccin de tar.

De vanligaste orsakerna till vaccinmotståndet är en misstänksam inställning till modern medicin och information som sakkunniga producerar överlag.

Puumalainen tror inte på vaccintvång. Han säger att olika tvångsmedel såsom böter eller indragna bidrag skulle tillspetsa den samhälleliga debatten och skulle vara svåra att genomföra.

– Genom att öka informationen och diskutera med familjerna når vi en tillräcklig täckning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03