Myndigheter uppmanar fotbollsfans som varit i Ryssland att coronatesta sig

Över 120 fall av coronaviruset har konstaterats bland landslagets supportrar som besökt Ryssland under fotbolls-EM. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Speciellt de finska fotbollssupportrar som återvänt från Ryssland i buss eller besökt restaurang Alpenhaus i S:t Petersburg ska låta coronatesta sig med låg tröskel. Hittills har det registrerats över 120 coronafall bland fotbollssupportrar.

Institutet för hälsa och välfärd varnar alla som besökt Ryssland under pågående fotbolls-EM. Flera av dem har blivit exponerade för coronaviruset under sin resa och tagit det med sig hem till Finland.

Under lördagen talades det om att 120 personer som besökt fotbolls-EM konstaterats vara smittade. Men under söndagen blev det enligt Helsingin Sanomat klart att antalet smittade fotbollsturister var uppe i 144 bara i Helsingfors.

Institutet vill att alla som besökt Ryssland är extra uppmärksamma på sin hälsa. Speciellt de som rest med buss eller minibuss ska boka tid till ett gratis coronatest med extremt låg tröskel.

– Det har funnits minst en smittsam person på största delen av bussarna. Det innebär att man kan ha blivit smittad, speciellt om det är fråga om deltavarianten som smittar lättare än andra varianter. Men det klarnar senare, sade Mika Salminen, direktör för hälsosäkerhet vid institutet, på lördagen.

Institutet har tidigare rapporterat att en stor del av de finska fotbollsfansens smittor har spårats till restaurang Alpenhaus i S:t Petersburg. Personer som besökt Alpenhaus uppmanas till extra försiktighet.

Många finländska fotbollsfans åkte till Ryssland för att heja på det finska landslaget under fotbolls-EM.

Mika Salminen, direktör för hälsosäkerhet vid THL på HBL-redaktionen i mars. Bild: Niklas Tallqvist

Testa aktivt

Enligt institutet vore det bäst om alla som besökt Ryssland skulle göra ett coronatest 72 timmar efter att man återvänt hem. Det är viktigt att testet inte görs för tidigt eller för sent. Fram tills att man testat sig ska man undvika kontakt med andra personer.

Även personer som vistats tillsammans med personer som återvänt från Ryssland ska vara uppmärksamma på sin hälsa.

–  Om folk har firat midsommar tillsammans med personer som varit i Ryssland ska de tänka på att de kan ha blivit exponerade och bör söka sig till coronatest med låg tröskel.

Enligt Salminen har de nya fallen tills vidare inte lett till en omfattande spridning.

THL uppmanar finländare som besökt Ryssland under fotbolls-EM att coronatesta sig med låg tröskel. Bild: Jeanette Östman/SPT

Gränserna stängda

Institutet avråder från att resa till Ryssland. Coronasituationen i Ryssland har blivit sämre under de senaste veckorna. För närvarande är situationen i Ryssland betydligt värre än i Finland. I Finland är situationen för närvarande bra.

Enligt Salminen är lösningen inte att stänga gränsen eller hindra människor från att resa. Det är inte juridiskt möjligt.

–  Gränsen mot Ryssland är stängd, men det finns ingen lag som han hindra finländare att lämna landet eller återvända till landet. Men det var alltid klart att det var en risk att åka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning