THL uppdaterade trafikljusmodellen – grannländer gröna trots överskridna gränsvärden

Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd, säger att såväl Sverige som Norge hålls gröna åtminstone fram till nästa vecka. Bild: Erik Sandström/SPT

Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd, bekräftar att inga ändringar görs under denna vecka även om en del länder nu överskrider Finlands coronagräns för att inresor ska tillåtas.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har på torsdagen uppdaterat sin så kallade trafikljusmodell, vars syfte är att hjälpa finländarna att uppskatta i vilka länder det finns en högre risk för coronasmitta än i Finland.

I modellen beaktas nu de gränsbeslut som regeringen senast fattat och som träder i kraft på lördag, den 19 september. Enligt de besluten tillåts inresor utan karantän eller krav på negativt coronatest från länder med högst 25 nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Dessa länder är markerade som gröna på institutets karta. Röda länder på kartan innebär att risken för coronasmitta är högre i landet i fråga än i Finland. Regeringen rekommenderar därför finländare att undvika resor till dessa länder.

Kartan finns på institutets webbplats.

Gränsen till Sverige och Norge hålls öppen

Enligt kartan är antalet nya coronafall i grannlandet Sverige under de senaste två veckorna 23,01 per 100 000 invånare. Den siffran gällde då regeringen fattade sitt senaste gränsbeslut den 10 september.

Sedan dess har ändå Sveriges smittal stigit och just nu är siffran 30,4 nya coronafall. Också Norge överskrider nu Finlands gräns då antalet nya coronafall per 100 000 nu är 28,0 i Norge.

Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd, meddelar till SPT att detta ändå i nuläget inte påverkar gränsbesluten.

– Situationen granskas på nytt nästa vecka, men innan det sker inga förändringar. Än så länge är det onödigt att spekulera i saken eftersom incidensen växlar dagligen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning