THL: Turism till epidemiområden ökar coronarisken i Finland

Institutet för hälsa och välfärd ser en förhöjd risk för coronavirusinfektioner i Finland till följd av att finländare reser till länder med sämre virusläge. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Institutet för hälsa och välfärd understryker vikten av frivillig karantän i 14 dagar om man anländer hem från ett område där virusläget är sämre än i Finland.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) ser en förhöjd risk för coronavirusinfektioner i Finland till följd av att reserestriktioner luckrats upp och finländarna åter kan börja resa till ett flertal olika länder.

Institutet påminner om att regeringen fortfarande rekommenderar att undvika resande till de länder där virusläget är sämre och som Finland därmed ännu inte hävt sina reserestriktioner för, alltså länder där antalet nya coronafall överskrider 8 på 100 000 personer under de senaste två veckorna.

"Finländare eller personer som bor i Finland reser till sådana länder där epidemisituationen är sämre än hos oss. Vistelsen i ett sådant land ökar risken för coronavirussmitta jämfört med risken i Finland", säger ledande expert Jari Jalava vid Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Då finländarna sedan återvänder hem ökar smittorisken i Finland.

"Vi känner till smittfall som konstaterats i Finland och som sannolikt härstammar från Balkan. Exempelvis Spanien är också populärt bland finländska turister. På grund av sjukdomssituationen rekommenderas det inte att man reser till området", säger Jalava.

Personer som anländer till Finland från ett område med sämre virusläge får i samband med gränskontrollen anvisningar av institutet och av Social- och hälsovårdsministeriet om hur risken för coronaviruset i Finland ska minskas och om den frivilliga 14-dagars karantän som rekommenderas. Den frivilliga karantänen är enligt institutet ett av de viktigaste sätten att förebygga smittspridningen i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning