THL: "Silvervatten har marknadsförts felaktigt i Finland"

Institutet för hälsa och välfärd har tillsammans med Östra Finlands universitet undersökt hur silvervatten marknadsförts i Finland. Bild: Ari Sundberg/SPT

Tillverkare har marknadsfört silvervatten som en dunderprodukt mot en lång rad problem. Enligt Institutet för hälsa och välfärd kan invärtes användning av silvervatten i själva verket leda till förgiftning.

Silvervatten har i Finland under de senaste åren marknadsförts över internet på felaktiga grunder. Det slår Institutet för hälsa och välfärd (THL) fast efter att ha undersökt saken tillsammans med Östra Finlands universitet.

Enligt institutet har silvervattnet marknadsförts som en produkt som kan förebygga sjukdomar eller fungera som ett kosttillskott.

Forskarna har följt med diskussionen och marknadsföringen i två grupper på Facebook och kontrollerat tre tillverkares webbplatser under åren 2016-2018.

Listan över alla problem som tillverkarna påstod att silvervattnet kunde lösa var enligt institutet lång.

Produkten marknadsfördes exempelvis som naturens egen antibiotika, trots att det inte finns några vetenskapliga bevis på att invärtes användning av silvervatten skulle vara till nytta vid vård av sjukdomar. Däremot kan silvervattnet enligt institutet vara rentav skadligt för kroppen.

I samband med marknadsföringen vädjade tillverkarna till konsumenternas olika känslor, speciellt till rädsla. Dessutom försökte tillverkarna porträttera läkemedelsindustrin som en konspiration och myndigheterna som opålitliga.

Institutet vill betona att silver som intas via munnen sprider sig till hela kroppen. Kroppen kan inte göra sig av med metallen helt och hållet, vilket innebär att den blir kvar i kroppen för alltid.

Redan några matskedar silvervatten per dag kan i förlängningen leda till en förgiftning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning