THL om sportlovet: Inga tecken på att coronaviruset härjar i populära resemål

THL:s Jussi Sane talade vid en presskonferens vid THL på tisdagen. Bild: Max Nyberg

Finländarnas sportlovsresor till populära resmål, som Thailand, är inte i fara trots den pågående epidemin, uppger THL.

Situationen med coronaviruset förändras stadigt. På tisdagsförmiddagen uppgavs antalet smittade ha stigit till cirka 20 500, medan dödsfallen stigit till 425. Som förut är majoriteten av fallen i Kina, främst i provinsen Hubei och i dess huvudstad Wuhan.

På tisdagen kallade Institutet för hälsa och välfärd (THL) till en presskonferens för att svara på frågor – främst för att man blivit överöst med medieförfrågningar kring den pågående epidemin.

– Antalet konstaterade fall stiger varje dag med några tusen. Till stora delar handlar det också om tidigare smittor eftersom man inte hinner testa alla och det finns kö. Det är alltså en liten fördröjning, säger Jussi Sane, ledande expert vid THL.

Säkert att resa

Lägesbilden är enligt Sane bunden till information från kinesiska myndigheter som är i kontakt med WHO och Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar. Han vill inte spekulera kring trovärdigheten på informationen, men påpekar att man också får data från smittofallen i andra länder. Dessutom har WHO haft representanter i Kina.

– Fallen i andra länder ger information som inte är bunden till Kina. Men man ska inte utgå ifrån att de mörkar. Det är inte konstruktivt. Även om jag förstår att det är lätt att misstänka sådant, säger Sane.

– Dessutom är det inte oväntat att man inte får hela sanningen genast när ett nytt virus dyker upp, tillägger han.

Taneli Puumalainen, överläkare vid THL, nämner att vissa länder gått ut med kraftiga resebegränsningar trots att WHO inte kommit med sådana rekommendationer. Det mest drastiska exemplet är Kina där man isolerat ett antal städer, däribland epicentret Wuhan. Puumalainen passar i det sammanhanget på att ta upp finländarnas sportlovsresor.

– Vi har fått en del frågor om det. Smittokedjorna är korta i övriga länder, och det finns inga bevis för att smittan skulle spridas i populära resmål som exempelvis Thailand. Men i och med begränsningar i vissa länder lönar det sig att kolla Utrikesministeriets reserekommendationer.

Jussi Sane passade också på att korrigera vissa uppgifter som rört sig i medier, däribland att symtomfria personer smittar. Han hänvisar till en vetenskaplig artikel i Tyskland.

– Den person som ska ha varit symtomfri var i själva verket inte det.

Osäkra prognoser

Ingen vet i nuläget hur epidemin utvecklar sig, eller när och om den utvecklas till en pandemi.

– Om vi frågar oss om det går att förutspå när smittan kulminerar så är svaret att ingen vet. Det kräver mycket mer information om situationen, säger Jussi Sane.

WHO uppgav under tisdagen att det ännu inte är fråga om en pandemi, alltså en global epidemi.

Sane påpekar att WHO antar att smittan med stor sannolikhet sprider sig i Kina, och att nya fall sannolikt också bekräftas i andra länder. Huruvida det blir en global epidemi är en annan fråga.

– Men man måste ta alla scenarier i beaktande. Det är också något vi gör i vårt scenarioarbete. Vi granskar de olika sätt som epidemin kan utveckla sig.

Situationen i Lappland har inte förändrats nämnvärt sedan det stod klart att man vårdat en person som smittats av coronaviruset. Hon uppges nu må bra och vara symtomfri. Man har inte konstaterat smitta hos någon av de 24 personer som exponerats, även om man inte fått tag på alla. Taneli Puumalainen gissar att de man inte kunnat nå sannolikt är utomlands.

– Detektivarbetet med att få kontakt med dem når sannolikt ingenstans. Vi kommer att kontakta olika länders myndigheter för att delge misstanken. De skrider till åtgärder som de uppfattar som nödvändiga.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning