THL: Mikrober skyddar mot astma och allergier – bra med syskon som går med skorna på i gamla hus

På landsbygden halveras risken för att insjukna i astma eller allergier. Enligt THL:s rapport uppstår samma effekt i städer i hem med liknande mikrober som på landsbygden. Bild: Carl-Anton Storbacka/SPT

Rätt slags mikrober i tidig ålder kan halvera risken för astma och allergier.

Risken för astma och allergier minskar på landsbygden där man bor i närheten av djur. Hem i städer som liknar hemmen på landet innebär också ett bättre skydd, enligt en rapport av Institutet för hälsa och välfärd (THL). Risken för att få astma eller allergier kan till och med halveras, skriver THL i ett pressmeddelande.

– Det centrala är mängden av vissa sorters bakterier, säger docent Pirkka Kirjavainen, forskare vid THL, i pressmeddelandet.

Det är framför allt utomhusbakterier, till exempel från jorden, som ger skydd. Det fanns fler nyttiga mikrober där man gick med skorna på inomhus, i hem med många syskon och i gamla hus.

– Resultaten tyder på att man i framtiden kan motverka astma genom att påverka vilka mikrober barnen utsätts för i tidig ålder, säger professor Juha Pekkanen i pressmeddelandet.

Institutet har analyserat 1 000 hem i Tyskland och 400 hem i Finland för att sammanställa rapporten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning