THL: Inget samband mellan blodproppar och coronavaccin i Finland

137 000 finländare har hittills vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

I Finland har det inte förekommit fler blodproppar än normalt sedan coronavaccineringen inleddes, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, är det fortfarande tryggt att använda Astra Zenecas vaccin. I Finland har man inte upptäckt att antalet fall av blodproppar skulle ha ökat sedan vaccineringarna inleddes. Inga dödsfall i anslutning till blodproppar har heller konstaterats.

"Vi har jämfört förekomsten av blodproppar bland befolkningen både före och efter vaccinet. På basis av det kan man inte säga att antalet fall skulle ha ökat", säger THL:s specialforskare Petteri Hovi i ett pressmeddelande.

I Finland övervakas vaccinationssäkerheten i samarbete mellan THL och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea. Det är Fimea som samlar in rapporterade biverkningar och delar informationen med THL som utreder bakgrunden och den allmänna förekomsten med hjälp av ett nationellt register.

I en första registeranalys hittades fem fall av blodproppar samt fem fall av ventrombos som uppstått efter att personer vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

Det motsvarar det antal som vanligen förekommer bland befolkningen. Forskarna konstaterar att man av det tidsmässiga sambandet inte kan dra några slutsatser om att vaccinet skulle ha orsakat sjukdomsfallen.

137 000 finländare har hittills vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. I hela världen är antalet 17 miljoner.

EMA-beslut på torsdagen

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade på tisdagseftermiddagen att man fortsätter undersöka Astra Zeneca-vaccinets eventuella bieffekter. Men hittills finns det inga vetenskapliga bevis för att vaccinet ökar risken för vare sig blodpropp eller blödningar.

EMA sammanträder nästa gång på torsdag och tar då på nytt ställning till vaccinet.

"Både EMA och Fimea anser att nyttan med vaccinet fortfarande är större än eventuella skador. Därför fortsätter vi använda det", konstaterar Fimeas enhetschef Liisa Näveri i pressmeddelandet.

Fimeas överläkare Maija Kaukonen sade i tisdags att vaccinet stoppas först om ett vetenskapligt samband mellan vaccinet och en allvarlig biverkning konstaterats.

Bland annat Sverige, Tyskland, Danmark, Irland och Norge har avbrutit vaccineringen med Astra Zenecas vaccin på grund av misstänkta biverkningar.

Enligt THL har man inte kunnat observera någon ökad förekomst av blodproppar efter att coronavaccineringen påbörjades. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Världsledare försöker stilla oron

Frankrikes premiärminister Jean Castex meddelade i en intervju på tisdagskvällen att han omedelbart tar Astravaccinet om EMA i en extra granskning slår fast att det är säkert.

– I ljuset av vad det som hänt kring Astra Zeneca har jag beslutat att det vore klokt om jag vaccinerades väldigt snabbt så fort stoppet lyfts, vilket jag hoppas att det gör, och alla garantier är utfärdade, sade Castex.

– För att visa medborgarna att vaccin är lösningen på den här krisen och kan ges på ett helt säkert sätt.

Också Storbritanniens hälsominister Matt Hancock uppmanar människor att tacka ja till vaccinsprutan när det är deras tur.

"Vi vet att Oxford/Aztra Zenecas vaccin räddar liv i Storbritannien just nu. Så om du för en kallelse, ta sprutan", säger Hancock i ett uttalande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning